На 22 май 2018 да почерпят

Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

Нови „оръжия“ срещу болестите на ретината

Лазер срещу сухата форма на макулната дегенерация, за която в момента няма терапия

Нов неинвазивен апарат за диагностика, при който не е нужно контрастно вещество

Нови „оръжия“ в битката със заболяванията на ретината бяха представени на приключилия тази седмица 33-ти конгрес на Европейската асоциация по катарактална (свързана с очното перде) и рефрактивна хирургия. Той се проведе в Барселона и за него пристигнаха над 8000 офталмолози от Европа и света.

Сред обсъжданите от специалистите апарати за диагностика на болестите на ретината (тя е вътрешната обвивка на окото, която осигурява виждане в цялото зрително поле на човека) е т. нар. анжио ОСТ (оптичен кохерентен томограф). Досега захранването на ретината с кръв се изследваше с контрастно вещество, като се правеше т. нар. флуоресцеинова ангиография, която се прилага доста отдавна. Само че тя налага интравенозно поставяне на контрастното вещество, за да се получат снимки на очните дъна. По този начин се вижда как флуоресцеинът преминава през съдовете на ретината и установява къде те имат стеснения или разширения. „Революционното при анжио ОСТ е, че заснема движението на кръвта в кръвоносните съдове на ретината (т.е. проводимостта им), но без контрастно вещество. Апаратът неинвазивно проследява движението на червените кръвни телца – еритроцитите, или просто казано: колко и как ретината се захранва с кръв. Научаваме дали съдовете на ретината са разширени или не, дали са се образували т. нар. неосъдове, появяващи се при определени заболявания“, обясни пред „Труд“ д-р Анна Петкова, офталмолог от столичната очна болница „Вижън“. Специалистката бе една от българските офталмолози, присъствали на конгреса и запознали се с последните постижения в тази област на медицината.

Какво обаче следва, ако се установи, че има разширени или стеснени съдове? „Две са основните заболявания на ретината, при които описаният нов метод има приложение – макулната дегенерация и диабетната ретинопатия“, отговори д-р Петкова.

Макулната дегенерация е социално значимо заболяване, свързано с възрастта, затова се наблюдава при хората над 50 г. При него прорастват съдове под макулата, която е най-важната зона на ретината и благодарение на нея виждаме. Именно в макулата се фокусират образите, останалата част от зрението е периферно. „С помощта на макулата разпознаваме буквите, лицата, цветовете“, допълни д-р Петкова. Когато започне процесът по прорастване на съдове под макулата, централното зрение се влошава, силно намалява, застигнатите хора не могат да четат, да извършват всекидневни дейности като гледане наблизо и разпознаване на образи. Те постоянно виждат едно черно петно в средата (виж снимката).

„Досега диагнозата макулна дегенерация се поставяше с флуоресцеинова ангиография, а сега се залага на анджио ОСТ. Методът е много по-щадящ за пациента, което е голямото му предимство, тъй като в окото не се въвежда контрастно вещество, което би могло да доведе до странични ефекти. Макар и рядко заради него съществува риск от алергия и алергичен шок“, изброи офталмологът от „Вижън“. Не на последно място – пациентът изпитва страх заради убождането, чрез което се поставя веществото във вената, възможни са странични въздействия като гадене и повръщане, което се дължи на контраста. Всичко това не съществува при анжио ОСТ.

Второто заболяване, което се установява с новия диагностичен метод, е диабетната ретинопатия, също

социално значимо заболяване. И тя води до слепота, а промените в съдовете, които причинява, са повече в периферията на ретината. „Извършвайки модерното изследване, не само се поставя диагнозата, но и много бързо се проследява ефектът от лечението. Без да се губи времето нито на пациента, нито на лекаря“, каза още офталмологът.

„Анжио ОСТ вече се използва в Германия, Франция, Италия, Швейцария, Канада, Китай, Индия, Япония и Бразилия“, казаха пред „Труд“ на конгреса в Барселона представители на производителите му. „А скоро ще се появи и в България – в нашата болница“, съобщи д-р Петкова.

Колко често трябва да се извършва изследването според заболяването на пациента? Това зависи кога е установена диагнозата и дали се прилага терапия. Например при влажната форма на макулната дегенерация (има и суха), ако на заболелия се поставят инжекции в окото срещу страданието, пациентът трябва да се изследва всеки месец поне през първите 6 месеца от терапията му. След това периодът се разрежда. При диабетната ретинопатия изследването се прави по-рядко – през три до шест месеца.

За съжаление лечение на сухата форма на макулната дегенерация, която е по-честа от влажната, в момента няма. Така пациентите бавно и необратимо губят централното си зрение. Но на конгреса в Барселона бе съобщено за „ново оръжие“ в ръцете на офталмолозите, което ги приближава близо до целта – излекуване. „Разработен е лазерен апарат, който „подмладява“ ретината. Въздействието му не е чрез „изгаряне“, както при досега известните лазери, а той е т. нар. наноимпулсен“, обясни д-р Петкова. Това означава, че действа само върху пигментния епител на ретината, който представлява увредената й част. Лазерният импулс предизвиква биохимична реакция, която изпарява „болната клетка“ и стимулира здрави да заемат нейното място. Т.е. прочиства увредения материал, който се натрупва с годините в макулата. Той се съставлява от т. нар. друзи, които са вид отпадни продукти и са основният симптом за сухата форма на макулната дегенерация.

Просто казано, лазерът изчиства отпадните продукти и стимулира здравите клетки да се разширят и да функционират както трябва, без да се засягат другите слоеве на ретината. „Ето това е революционното, защото за първи път се открива такъв лазер, който не изгаря и не пречи на провеждането на импулсите от ретината, които мозъкът приема“, посочи д-р Петкова.

София – Барселона – София

В Австралия, Великобритания и Германия

Впечатляващи резултати от първите проучвания

Австралия, Великобритания и Германия са държавите, в които вече са направени проучвания на лечението на пациентите със суха форма на макулна дегенерация с помощта на новия лазер. Първите резултати са изключително добри и зрението се запазва, коментираха по време на лекциите офталмолози на конгреса в Барселона. Много важно е да се подчертае обаче, че новият лазер осигурява лечебен ефект при ранната форма на сухия тип макулна дегенерация. Затова е изключително важно тя да бъде открита навреме. Ако ретината е много увредена и изцяло атрофирала, все още не могат да се постигнат желаните резултати. Така или иначе появата на лазера е истинска революция, тъй като макулната дегенерация и в частност сухата й форма засяга над 30% от хората след 65 г. и повече от 70% след 80 г. „Скоро и нашата болница ще разполага с този лазер“, посочи д-р Анна Петкова от „Вижън“.

Често пациентите я питат какво могат да направят сами, за да се предпазят, доколкото е възможно, от макулна дегенерация. Съветът е да се носят шапка и очила, които предпазват от UV лъчите, увреждащи макулата, и да не се пуши. Но най-мощният и основен рисков фактор е възрастта, после се нарежда женският пол.

Помага, ако се вземат витамини за очи. Става дума за комплексите от хранителни добавки лутеин и зеаксантин, селен и цинк, тъй като те забавят прогреса на макулната дегенерация.

Зрение като на 30 г. след отстраняването на очното перде

Очното перде (катарактата) е второто очно заболяване, което освен макулната дегенерация настъпва с възрастта. При лечението на катарактата се отстранява естествената увредена леща и тя се замества от имплантирана изкуствена. На офталмологичния конгрес в Испания бе представен един нов вид, който връща зрението на пациента, както когато е било примерно на 30 години.

Лещите, които се поставят при операция на катаракта, са монофокални и мултифокални. Първият вид дава добро виждане надалеч, но пациентът трябва да носи очила за наблизо (ако иска да чете). Мултифокалните осигуряват добре зрение наблизо и надалеч без очила, но ако човек се намира до светлинни източници, се получават отблясъци в зрителното му поле (това травмира доста пациенти, най-вече вечер при шофиране). Т.е. хората, които не желаят да носят очила, са подходящи за втория тип. Той има няколко подразделения като трифокалните, при които се вижда добре наблизо, надалеч и на средно разстояние.

Мултифокалните лещи съществуват от доста време, а преди няколко месеца се появи една нова тяхна разновидност, за която посочихме, че бе представена на конгреса в Барселона. Тя дава зрение наблизо и надалеч, но носи и допълнителни предимства, които ги няма при досега познатите. Например сведени са до минимум нежеланите отблясъци и останалите странични ефекти. Освен това подобрява цветоусещането и контрастната чувствителност. Този тип нова леща е много подходяща за активните хора, за които е важно доброто виждане.

За предпазване от катаракта съветът отново е да се носят слънчеви очила, които да предпазват окото от агресивните лъчи, казаха офталмолози.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.