Десислава Танева: Има разплатени 671 млн. лева субсидия по Програма за развитие на селските райони

ПРСР приключва в края на годината. Общините, които са допустими по ПРСР за отиващия програмен период, са със 1442 сключени договори на обща стойност 1.9 млрд. лева. От тези договори, са изпълнени 592, по които има разплатени 671 млн. лева субсидия. Останалите 850 са в процес на изпълнение. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на конференция на тема „Българските общини 2020”, предаде репортер на „Фокус”.

Министърът уточни, че субсидията, която трябва да се изплати, е в размер на 639 лева. Министър Танева се обърна към присъстващите кметове на общините като обясни, че техният успех е успех за страната. „Затова колко успешно ще се приложи ПРСР, по която към момента сме разплатили над 80% от програмния бюджет, зависи от изпълнението на вашите договори”, подчерта министър Десислава Танева. Тя поясни, че от миналата седмица се осъществява активна комуникация с кметовете, а ДФЗ прави регулярни срещи с кметовете, чиито договори не са приключили. „Може да разчитате на пълната ни подкрепа как да ги приключите и как да ги реагирате на въпросите. Тези експерти няма как да дойдат на терен”, поясни тя.

Министър Танева съобщи, че заедно с ДФЗ са взели решение да бъде удължен срокът за изпълнение, и за подаване на заявки за плащане, да бъде 15 октомври. „Надявам се, че това е глътка въздух и се надявам на пълна мобилизация. Това изменение ще бъде направено още следващата седмица. Това ще важи за договори, чийто срок на изпълнение е 15 септември, за договори, чиито краен срок е изтекъл, няма да се приложи. Промяната в наредбата не може да промени датата на договора, който се има с изпълнителите”, уточни министър Танева.

По време на конференцията тя коментира и темата за затревените площи като припомни, че в края на юли са приети нови изменения в закона, с които се внася по-голяма яснота за процедурата по разпределянето им и приоритетното им отдаване на животновъдите. „Животновъдството е традиционен отрасъл. Това осигурява поминък. Апелирам към разбиране на наредбите, правилата и справедливост”, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес