Износът към ЕС с първи спад от 8 месеца

Износът на български стоки към Европейския съюз (ЕС) е намалял за първи път през юли (с 0,6%) след седем поредни месеца на растеж, а вносът се е увеличил с над 11%. В същото време родните компании продължават да разширяват пазарите си в трети страни. Това показват предварителните данни на НСИ за външната търговия за периода януари-юли 2015 г.

За първите 7 месеца на 2015 г. българският бизнес е изнесъл стоки и услуги за общо 26,492 млрд. лв., или с 9,4% повече, отколкото през същия период на миналата година. Данните обаче сочат, че ръстът забавя темпо заради слабата търговия през юли. Тогава износът от България се е увеличил само с 2% в сравнение със същия период на 2014 г. Това е най-ниският ръст от декември миналата година насам.

През периода януари-юли експортът на мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход за трети страни се е увеличил с 240%. Изнесли сме с 28% повече храни и животни. Ръст има още при машините, оборудването и превозните средства. С над 10% обаче се е свил износът на минерални горива, масла и подобни продукти, които имат най-голям дял от българския експорт извън ЕС. При вноса от трети страни най-голям спад има при безалкохолните и алкохолните напитки и тютюна - с 24%. Вносът на храни и живи животни е нараснал с 32%.

Българските компании са разширили пазарите си в Иран, Украйна Бразилия, ЮАР, Япония, Босна и Херцеговина, САЩ. Експортът към Русия се е понижил с 20%, което е резултат от ембаргото срещу вноса на продукти от ЕС. Изнасяли сме по-малко стоки и към Сирия, Сингапур и Мароко.

През първите 7 месеца на т.г. у нас са внесени стоки за 30,2 млрд. лв., което е 5,3% увеличение на годишна база. НСИ публикува и окончателни данни за външната търговия през 2014 г. Числата показват, че през м.г. от България са изнесени стоки за 43,2 млрд. лв., или с 0,7% по-малко спрямо предходната година. Това е първият спад в експорта за последните 5 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес