Шефът на ДАНС Димитър Георгиев: България е остров на спокойствието

„България е остров на спокойствието в условията на бежанската вълна към Централна и Западна Европа.“ Това заяви шефът на ДАНС Димитър Георгиев на международна конференция, посветена на сигурността на Стария контитент.

Георгиев посочи, че от началото на миграционния натиск нашите власти са спрели близо 61 хил. мигранти, които имали намерението да преминат границата ни на път към вътрешността на Европа.

“Селектираме всяка една потенциална заплаха за националната ни сигурност, дори сме в процес на създаване на нов за страната ни стратегически документ за противодействие на радикализацията и тероризма”, каза още началникът на родното ФБР. Той успокои присъстващите, че към момента ДАНС не разполага с информация за българи в редиците на “Ислямска държава”.

На същия форум вътрешният министър Румяна Бъчварова пък обяви, че за за година бежанския поток към страната се е увеличил 4 пъти, но в последните седмици имало спад на нелегално преминаващите чужденци. Тя подчерта, че „мигрантския въпрос довел до наслагване на техните проблеми върху нашите” и попита: “Как да задържим хора, които отказват да останат у нас?”. По-късно в парламента Бъчварова похвали турските граничари, че са задържали група от 700 мигранти, която се опитвала от седмица да премине на наша територия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право