Русия харесва Бокова за генсек на ООН (обзор)

След като вече обяви, че следващият генерален секретар на ООН трябва да е от Източна Европа и за предпочитане жена, Русия похвали кандидатурата на Ирина Бокова за поста.

"Вече има няколко нелоши източноевропейски кандидати. Смятам, че това са много достойни хора, които могат да оглавят организацията. Сред тях има и жена - Ирина Бокова", заяви вчера руският посланик в ООН Виталий Чуркин в интервю за ТАСС.

То бе публикувано в деня, в който ООН трябваше да приеме резолюция, с която практически ще открие процедурата по избор на новия генерален секретар. Документът отваря път на поста да застане жена, както и възможността кандидатите да бъдат препитани от Общото събрание. "Все едно многонационална компания търси да назначи генерален директор", обясни дипломат. От създаването на ООН през 1945 г. нейните шефове, всичките мъже, бяха подбирани предимно непублично - от 15-те страни в Съвета за сигурност, в който най-голяма тежест имат 5-те постоянни членки - САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай. Избраният един-единствен кандидат бе одобряван от Общото събрание.

Междувременно Общото събрание гласува в четвъртък резолюция, според която палестинското знаме ще бъде издигнато пред централата на ООН в Ню Йорк. Тя бе приета със 119 гласа. Против гласуваха 8 държави, сред които САЩ и Израел, а 45, включително и България, се въздържаха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия