Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Атентат в център за регистрация на гласоподаватели в Кабул

Словашкият посланик: Една страна не може сама да се справи с международната мафия

Смъртна присъда за изнасилване на деца въвеждат в Индия

Над 300 известни личности подписаха манифест срещу новия антисемитизъм във Франция

Джулиана с нов нос и чужд мъж на парти Вдига наздравици с Христо Сираков

Иран възобновява ядрената си програма, ако САЩ върнат санкциите

Канада и Япония подписаха споразумение за военно сътрудничество

В Парагвай гласуват за президент, парламент и губернатори

Русия харесва Бокова за генсек на ООН (обзор)

След като вече обяви, че следващият генерален секретар на ООН трябва да е от Източна Европа и за предпочитане жена, Русия похвали кандидатурата на Ирина Бокова за поста.

“Вече има няколко нелоши източноевропейски кандидати. Смятам, че това са много достойни хора, които могат да оглавят организацията. Сред тях има и жена – Ирина Бокова”, заяви вчера руският посланик в ООН Виталий Чуркин в интервю за ТАСС.

То бе публикувано в деня, в който ООН трябваше да приеме резолюция, с която практически ще открие процедурата по избор на новия генерален секретар. Документът отваря път на поста да застане жена, както и възможността кандидатите да бъдат препитани от Общото събрание. “Все едно многонационална компания търси да назначи генерален директор”, обясни дипломат. От създаването на ООН през 1945 г. нейните шефове, всичките мъже, бяха подбирани предимно непублично – от 15-те страни в Съвета за сигурност, в който най-голяма тежест имат 5-те постоянни членки – САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай. Избраният един-единствен кандидат бе одобряван от Общото събрание.

Междувременно Общото събрание гласува в четвъртък резолюция, според която палестинското знаме ще бъде издигнато пред централата на ООН в Ню Йорк. Тя бе приета със 119 гласа. Против гласуваха 8 държави, сред които САЩ и Израел, а 45, включително и България, се въздържаха.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.