Фандъкова: След няколко дни започва работа заводът за битови отпадъци

Столична община е ремонтирала над 130 километра основни улици и булеварди. Това заяви пред Фокус кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й са завършени 5 нови кръстовища на две нива и предстоят масирани ремонти на вътрешнокварталните улици в столицата. Йорданка Фандъкова допълни, че започва изграждането на нови станции на третия лъч на метрото.

„За последните години построихме 21 километра метро от общо 39 километра метро мрежа, като повече от половината е построена през тези 4 години. Това става с подкрепата на Европейската комисия и на държавата, но и с постоянна работа и усилие. Не си позволихме да спрем метрото нито за момент, дори и тогава, когато спираше външното финансиране“, отбеляза кметът на столицата. По думите й само след няколко дни започва работа и заводът за битови отпадъци.

„Това е инвестиция в една от най-тежките системи на всеки един град – екологията и решава в дългосрочен план въпроса с отпадъците, със затварянето и рекултивацията на депата и най-вече с производството от отпадъци на електроенергия и компост“, поясни Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че с тези инсталации ще бъдат рециклирани повече от 50% от отпадъците на града.

„Това е реална зелена икономика и грижа за околната среда. Запазихме финансовата стабилност на общината в годините на най-тежката финансова и икономическа криза. Това е изключително важно, защото позволи на Столична община да направи всички тези инвестиции“, допълни Йорданка Фандъкова.

Кметът на София каза още, че само за 2 години са закупени 226 нови автобуси, тролейбуси и трамваи, като е подменен 90% от тролейбусния транспорт. Във връзка с предстоящия първи учебен ден 15 септември Йорданка Фандъкова отбеляза, че село Герман ще посрещне празника с ново училище, а през последните 4 години Столична община е извършила ремонти в над 200 училища. Празникът си София – 17-ти септември – посреща с откриването на Музея на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес