ЦРУ: Натиснахме България за руските полети (обзор)

Раздор във Вашингтон за действията срещу Москва

Обама недоволен от “несъгласувания” натиск върху София и Атина

Лавров зове Вашингтон да бори тероризма без конюнктурни съображения

Два варианта за доставка на руско военно оборудване заедно с хуманитарната помощ за сирийския диктатор Башар ал Асад бяха елиминирани. Първият бе през Турция и тя отказа категорично. Вторият бе през България и Гърция и след като Вашингтон използва каналите си, българите се съгласиха: “Без повече полети!”

Това каза пред Си Би Ес бившият зам.-директор на ЦРУ (2010-2013) Майкъл Морел. И така недвусмислено потвърди, че САЩ са изиграли ключова роля за решението на българските власти да затворят въздушното ни пространство за руските военнотранспортни самолети. Той посочи, че макар и Иран да се е съгласил да ги пусне през своето, сега Вашингтон натискал здраво Ирак също да не пуска руснаците и така да им затвори достъпа до Асад. Според Морел Русия гради ВВС база в сирийската провинция Латакия.

Междувременно “Блумбърг” разкри, че Барак Обама бил крайно недоволен, че администрацията му няма “пълен и съгласуван подход” за реакция на включването на Русия в сирийския конфликт на страната на Асад. Според двама източници, цитирани от агенцията, президентът се ядосал, когато разбрал, че не е бил уведомен предварително за натиска на Държавния департамент върху София и Атина.

Според “Блумбърг” в US администрацията имало разнобой – едни смятали, че допускането на Русия на сирийското бойно поле ще е признание за неефективност на действията на САЩ там, а други подкрепяли единен фронт с Русия срещу “Ислямска държава”, за да не се разгорещят още повече и без това проблемните отношения с Москва.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров призова САЩ и съюзниците им да приемат втория вариант. “Ако приоритетът е борбата срещу тероризма, ще трябва да се оставят настрана всякакви конюнктурни съображения, включително планове за смяната на Асад”, аргументира се той.

Москва ни вини за бежански наплив

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази “дълбоко недоумение” от какво се е ръководила българската страна, осуетявайки руски хуманитарни доставки за Сирия. “Обръщаме внимание към морално-политическата отговорност за последствията от такъв ход, защото това влошава тежката хуманитарна ситуация в Сирия и води до наплив от бежанци”, заяви Захарова.

От МВнР в София, където на руски дипломати вчера бе разяснена позицията ни, определиха това като “внушение”. И заявиха: “България не възпрепятства преминаването през нейна територия на хуманитарна помощ за приятелския сирийски народ, но има международноправни задължения да не допусне транспортирането на въоръжения за режима в Сирия, произтичащи от решения на ЕС.”

ШИЗОФРЕНИЯ В СОФИЯ: Не пускаме самолети, но те си летят

След като чужди медии съобщиха, че България е забранила руски хуманитарни полети до Сирия от 1 до 24 септември, властите у нас започнаха да помпат мускули. Външният министър Даниел Митов каза, че ще позволи полети, ако проверяваме товарите. Военният министър Николай Ненчев добави, че нашите ВВС ще прехванат всеки руски самолет до 15 минути. Говорителката на МВнР Бетина Жотева отрече отказът към Русия да е свързан с искане на САЩ и нарече въпроса “обиден”. А накрая президентът Росен Плевнелиев се похвали, че лично той е забранил полетите. Междувременно руски военен самолет с “дипломати” е прелетял на 7 септември въздушното ни пространство с разрешение на МВнР и без проверка. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят