Ще обсъждат в Стара Загора мерки срещу агресията в училище

Ученици танцуват в междучасие за здраве

Арестуваха турчин, опитал да подкупи полицаи в Харманли

Полицията в Румъния разследва “подозрителната” смърт на местен журналист

Кристиан Вигенин: Не съм чул премиерът ни да е поздравил Владимир Путин за преизбирането му

Фотографска изложба представя красотата на Велико Търново през всички сезони

Хакери манипулирали игрални автомати в цялата страна Четирима души са задържани

Палестинският президент Махмуд Абас нарече американския посланик в Израел „кучи син“

Задържаха Саркози, ще го разпитват за изборни нарушения

Цветан Цветанов: Темата сигурност не трябва да има политически оттенък

Ръководството на МВР даде положителна оценка за работата на ОДМВР- София

Милен Велчев: Би било грешка, ако страната ни настоява на всяка цена да купи ЧЕЗ

Президентът на Сърбия Александър Вучич е на необявено посещение в САЩ

Телефонните измамници действат от територията на Румъния

Какво изчислява най-новият радар на КАТ?

ООН: България и Франция да прекратят принудителни изселвания на роми

Продължаващите принудителни изселвания на роми в редица европейски страни, включително Франция и България, са причина за сериозни опасения. Това е заявил в петък върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин, съобщава сайтът на ООН un.org.

На 7 септември, след антиромските бунтове през юли, българските власти принудително изселиха роми от село Кремиковци в община Гърмен. Според източници от гражданското общество, на тях не са им предложени алтернативни жилища. В резултат на изселването общо 41 души, включително 21 деца, са станали бездомни, посочват от ООН.
„Настоявам България да спре тези принудителни изселвания, които са опустошителни за засегнатите общности. Правилата в няколко различни международни механизми за човешките права показват какъв трябва да е подхода в такива ситуации, така че никой да не остава бездомен“, заявява върховният комисар, цитиран от “Фокус”.

Във Франция, повече от 150 роми в община Ла Курнев бяха принудително изселени от техните домове през август. По данни на ООН, изгонените хора живеят в палатки и разчитат на помощта на активисти от гражданското общество, които полагат усилия децата да имат възможността да посещават училище, въпреки нежеланието на властите да ги регистрират.

„От гледна точка на правата на детето, това е крайно обезпокоително“, коментира Зеид Раад ал Хюсеин. Той отбелязва, че това е поредният от принудителни изселвания на ромски мигранти във Франция, и изразява тревога, че се планират още изселвания. „Става все по-ясно, че се прилага систематична държавна политика за принудителното изселване на ромите“, посочва още комисарят. По негови думи, две ключови международни организации – Комитетът за елиминирането на расовата дискриминацията и Комисията за човешките права – са призовали по-рано тази година Франция да се въздържа от подобни силови мерки без да предоставя алтернативно настаняване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.