Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

ООН: България и Франция да прекратят принудителни изселвания на роми

Продължаващите принудителни изселвания на роми в редица европейски страни, включително Франция и България, са причина за сериозни опасения. Това е заявил в петък върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин, съобщава сайтът на ООН un.org.

На 7 септември, след антиромските бунтове през юли, българските власти принудително изселиха роми от село Кремиковци в община Гърмен. Според източници от гражданското общество, на тях не са им предложени алтернативни жилища. В резултат на изселването общо 41 души, включително 21 деца, са станали бездомни, посочват от ООН.
„Настоявам България да спре тези принудителни изселвания, които са опустошителни за засегнатите общности. Правилата в няколко различни международни механизми за човешките права показват какъв трябва да е подхода в такива ситуации, така че никой да не остава бездомен“, заявява върховният комисар, цитиран от „Фокус“.

Във Франция, повече от 150 роми в община Ла Курнев бяха принудително изселени от техните домове през август. По данни на ООН, изгонените хора живеят в палатки и разчитат на помощта на активисти от гражданското общество, които полагат усилия децата да имат възможността да посещават училище, въпреки нежеланието на властите да ги регистрират.

„От гледна точка на правата на детето, това е крайно обезпокоително“, коментира Зеид Раад ал Хюсеин. Той отбелязва, че това е поредният от принудителни изселвания на ромски мигранти във Франция, и изразява тревога, че се планират още изселвания. „Става все по-ясно, че се прилага систематична държавна политика за принудителното изселване на ромите“, посочва още комисарят. По негови думи, две ключови международни организации – Комитетът за елиминирането на расовата дискриминацията и Комисията за човешките права – са призовали по-рано тази година Франция да се въздържа от подобни силови мерки без да предоставя алтернативно настаняване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.