Алгоритъм предсказва закъснения на метрото два часа преди да възникнат

Обикновено проверяваме прогнозата за времето, преди да излезем, но скоро ще сме в състояние да проверим и прогнозата за метрото Шведски математици са разработили алгоритъм, който предсказва кога влаковете ще закъснеят, давайки възможност на пътниците да избегнат закъснения и по-добре да планират маршрута си, пише Gizmodo, цитирано от "Фокус".

Създаденият от Stockholmståg - компанията, която управлява всички пътнически влакове в Стокхолм, алгоритъм разчита на планини от данни, генерирани от транспортната система. Тя засича точната позиция и местоположение на влаковете, за да предоставя информация за времето на пристигането им на спирките.

Stockholmståg е намерила ново приложение на тези данни - прогнозиране на верижния ефект от едно закъснение върху цялата система. Инцидент някъде по пътя причинява закъснение на един влак, но то се отразява на влака след него, на следващия влак и т.н. Накрая един единствен инцидент може да преобърне разписанието на цялата транспортна система, дори след като първоначалната причина вече е отстранена.

Новият алгоритъм очевидно не може да предскаже дали даден влак ще претърпи инцидент, но може да информира пътниците за закъснения два часа предварително.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини