Съдът реши директорът на здравната каса в Ловеч да остане под домашен арест

Министерство на финансите с 18 мерки срещу корупцията Режат външни фирми от достъп до документи за конкурси

82,9% от българите са със собствено жилище

Застраховка за 1,4 млн. лв. има туроператорът на пострадалите в автобус в Египет българи

НАП продаде на търг училище в Елена Имотът вече е собственост на софийска фирма срещу 40 042 лева

Прокуратурата разследва убийството на жена в Перник

Тереза Мей отново обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал

Нинова: Причината за дупките по пътищата е корупцията

Меган Маркъл може да се венчае със сватбената тиара на принцеса Даяна

Язовир Тича отново прелива Няма опасност за хората

Путин: Имаме планове за намаляване на военните разходи през тази и в следващата година

Томислав Дончев: Стокообменът между България и Сърбия има значителен потенциал за ръст

Ердоган: Във Варна ще кажа на ЕС – или плащайте, или си признайте честно, че няма да има пари за бежанци

В Анкара задържаха 1,4 кг от радиоактивния елемент Калифорниум

Красимир Вълчев: Учителската заплата трябва да превишава средната за страната

Лекари от САЩ с „животоспасяваща информация“ за пациенти с високо кръвно

Обявявайки, че разполагат с „потенциално животоспасяваща информация“, представители на здравните власти в САЩ заявиха, че са приключили мащабно проучване повече от една година по-рано, тъй като са намерили отговор на въпрос, пред който кардиолозите са изправени от десетилетия – до каква степен трябва да се понижава кръвното налягане? Отговорът – значително по-ниско, отколкото според настоящите препоръки, пише The New York Times, цитиран от “Фокус”.

От години лекарите не са сигурни какви са оптималните стойности, които трябва да се постигнат при пациенти с високо кръвно налягане. Целта, разбира се, е понижаване, но до какво ниво и колко настойчиво не беше ясно. Лекарите отчитат вредните странични ефекти на медикаментите. Съществува и несигурното предположение, че възрастните пациенти се нуждаят от по-високо кръвно налягане, което да изтласква кръвта към мозъка.

Изследването е установило, че при пациенти, чието систолично кръвно налягане е понижавано до 120 – много под настоящите препоръки от 140 и 150 за хора над 60 години, рискът от сърдечна недостатъчност и удар намалява с една трета, а рискът от смърт – с приблизително една четвърт.

В рамките на проучването, наречено Sprint, са участвали 9300 мъже и жени на възраст над 50 години, при които съществува повишен риск от съдечно или бъбречно заболяване. На случаен принцип са били предписани две различни стойности на систоличното налягане – под 120 или под 140. Проектът е трябвало да приключи през 2017 година, но смятайки резултатите за изключително важни за общественото здраве, Националният институт за изследване на сърцето, белите дробове и кръвта е взел решение да ги оповести. Научната статия ще бъде публикувана до няколко месеца.

„Проучването предоставя потенциално животоспасяваща информация“, казва д-р Гари Гибънс, директор на института. Приблизително 70 милиона души само в САЩ страдат от високо кръвно налягане – един от всеки трима, и половината от тях имат систолично налягане над 140 при прилагане на терапия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.