Спасител на дете стана „Полицай на годината“

Унгарци на протест срещу „поробващ закон“ Парламентът разреши 400 часа извънреден труд годишно

ЕК одобри проекта за модернизация на спешната медицинска помощ, съобщи министър Ананиев

Енрике Иглесиас и Ана Курникова продават къщата си за $4,85 милиона

Премиерът Борисов в Брюксел: Чухме само похвали Тимерманс подкрепил промените за конфискацията на незаконно придобито имущество

Петокласник с приз от „Полицай на годината“

Смядово събира пари за болницата в Шумен

Издирват началника на КАТ – Казанлък

Фондацията зад гей билбордовете пред „Труд“: Това е информационна кампания Планират да поставят пана на видни места в София и в Пловдив

Баневи остават за постоянно в ареста

Георги Кабаков – последният рефер без VAR в турнира

Ахмед Доган стана дядо

Министър Ананиев: Ако бъде приет анекса към националния рамков договор, се надяваме той да бъде подсписан в първите дни на новата година

Тръмп: Никога не съм искал от бившия си адвокат да нарушава закона

Германската прокуратура се включи в разследването за стрелбата в Страсбург

Лекари от САЩ с „животоспасяваща информация“ за пациенти с високо кръвно

Обявявайки, че разполагат с „потенциално животоспасяваща информация“, представители на здравните власти в САЩ заявиха, че са приключили мащабно проучване повече от една година по-рано, тъй като са намерили отговор на въпрос, пред който кардиолозите са изправени от десетилетия – до каква степен трябва да се понижава кръвното налягане? Отговорът – значително по-ниско, отколкото според настоящите препоръки, пише The New York Times, цитиран от „Фокус“.

От години лекарите не са сигурни какви са оптималните стойности, които трябва да се постигнат при пациенти с високо кръвно налягане. Целта, разбира се, е понижаване, но до какво ниво и колко настойчиво не беше ясно. Лекарите отчитат вредните странични ефекти на медикаментите. Съществува и несигурното предположение, че възрастните пациенти се нуждаят от по-високо кръвно налягане, което да изтласква кръвта към мозъка.

Изследването е установило, че при пациенти, чието систолично кръвно налягане е понижавано до 120 – много под настоящите препоръки от 140 и 150 за хора над 60 години, рискът от сърдечна недостатъчност и удар намалява с една трета, а рискът от смърт – с приблизително една четвърт.

В рамките на проучването, наречено Sprint, са участвали 9300 мъже и жени на възраст над 50 години, при които съществува повишен риск от съдечно или бъбречно заболяване. На случаен принцип са били предписани две различни стойности на систоличното налягане – под 120 или под 140. Проектът е трябвало да приключи през 2017 година, но смятайки резултатите за изключително важни за общественото здраве, Националният институт за изследване на сърцето, белите дробове и кръвта е взел решение да ги оповести. Научната статия ще бъде публикувана до няколко месеца.

„Проучването предоставя потенциално животоспасяваща информация“, казва д-р Гари Гибънс, директор на института. Приблизително 70 милиона души само в САЩ страдат от високо кръвно налягане – един от всеки трима, и половината от тях имат систолично налягане над 140 при прилагане на терапия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.