Ангел Джамбазки: Последната реч на Юнкер наподобява реч на Брежнев

Зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков: Работим за това отбранителна индустрия да се включи в проектите за модернизация на Въоръжените сили

За първи път София събира разделно текстилни отпадъци Правят дизайнерски дрехи от боклук

Николина Ангелкова и Бисер Петков подписаха споразумение за обучение на кадри за туризма

Профилактика на вентилационната система в тунел „Витиня“ спира движението по „Хемус“

Запорирано е имуществото на семейство Арабаджиеви

Мариана Попова роди Екатерина (СНИМКА)

Федерер поиска да играе в дует с Ноле

37-годишен мъж заплаши с убийство екип на Бърза помощ в Пловдив и избяга

Министър-председателят на Косово: Отваряме границата с Албания от Нова година

Каракачанов на Каймакчалан: Никога няма да забравим българските чеда, които загинаха за България

70 души са се разболяли на круизен кораб в Ротердам

Главният прокурор: Да се криминализира дори приготовлението за производство на нелегални цигари

Вижте как Путин стреля със снайперистка карабина на полигона на „Калашников“ (ВИДЕО) 

Паяци обвиха гръцки остров в паяжини (ВИДЕО)

Лекари от САЩ с „животоспасяваща информация“ за пациенти с високо кръвно

Обявявайки, че разполагат с „потенциално животоспасяваща информация“, представители на здравните власти в САЩ заявиха, че са приключили мащабно проучване повече от една година по-рано, тъй като са намерили отговор на въпрос, пред който кардиолозите са изправени от десетилетия – до каква степен трябва да се понижава кръвното налягане? Отговорът – значително по-ниско, отколкото според настоящите препоръки, пише The New York Times, цитиран от „Фокус“.

От години лекарите не са сигурни какви са оптималните стойности, които трябва да се постигнат при пациенти с високо кръвно налягане. Целта, разбира се, е понижаване, но до какво ниво и колко настойчиво не беше ясно. Лекарите отчитат вредните странични ефекти на медикаментите. Съществува и несигурното предположение, че възрастните пациенти се нуждаят от по-високо кръвно налягане, което да изтласква кръвта към мозъка.

Изследването е установило, че при пациенти, чието систолично кръвно налягане е понижавано до 120 – много под настоящите препоръки от 140 и 150 за хора над 60 години, рискът от сърдечна недостатъчност и удар намалява с една трета, а рискът от смърт – с приблизително една четвърт.

В рамките на проучването, наречено Sprint, са участвали 9300 мъже и жени на възраст над 50 години, при които съществува повишен риск от съдечно или бъбречно заболяване. На случаен принцип са били предписани две различни стойности на систоличното налягане – под 120 или под 140. Проектът е трябвало да приключи през 2017 година, но смятайки резултатите за изключително важни за общественото здраве, Националният институт за изследване на сърцето, белите дробове и кръвта е взел решение да ги оповести. Научната статия ще бъде публикувана до няколко месеца.

„Проучването предоставя потенциално животоспасяваща информация“, казва д-р Гари Гибънс, директор на института. Приблизително 70 милиона души само в САЩ страдат от високо кръвно налягане – един от всеки трима, и половината от тях имат систолично налягане над 140 при прилагане на терапия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.