Бруцелозата в Кюстендилско е докарана с крадени кози от Гърция

Чумата по дребните преживни животни в Кюстендилска област е дошла чрез крадени кози от съседна Гърция. Това установи специален екип ветеринари от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Oт агенцията вече дни наред обикалят Рилското корито, за да установят първоизточника на болестта бруцелоза, заради която има вече болни 40 човека, 35 от Рила, двама от с. Смочево и трима от плевенското село Ракита, съобщава struma.bg.

Заради заразяване с бруцелоза до началото на месец септември са евтаназирани 212 броя кози, 4 говеда, 11 овце и три кучета. Това показва официалният доклад на БАБХ, подписан от лекарите д-р Илиан Бойковски и д-р Радослав Колев. По страшното, което пише в този доклад, е, че за заболяването се е знаело още през 2013 година. Според медиците през октомври 2013 г. при проверка за бруцелоза д-р Иван Крънчев, ветеринарен лекар на частна практика в с. Смочево, е изпратил за серологично изследване 93 броя кръвни проби от стадото кози на животновъда Виктор Александров, като 18 от пробите са показали положителен резултат на теста “Розбенгал”.

Пробите били изследвани в лабораторията в Благоевград. При последващо изследване с реакция РСК пробите са дали отрицателен резултат, поради което е вписано в системата Вет- Ис, че резултатът е отрицателен, пише в доклада на двамата лекари.


Според двамата медици развитието на заболяването в гр. Рила е идентично с развитието на заболяването бруцелоза в съседна Гърция през 2006 г., а предположението е, че заразата е внесена с крадени кози от южната ни съседка.
Почти година след първите открити кози с бруцелоза през 2013 г., по- късно, през декември 2014 г., в гр. Рила се появяват първите признаци при заболели хора, като до установяване на точната диагноза те са били приемани, връщани и отново приемани в болницата в Благоевград.

Според разследването на медицинския екип в с. Смочево през 2014 г. няма съобщение за заразени хора, а козето мляко от заразените кози, собственост на животновъда Виктор Александров, е изпращано за производство на сирене в гр. Рила във фирмата на Николай Николов и други частни лица, като няма данни за периода на зреене на сиренето в това предприятие и другите частни лица, на които е продавано млякото.
Разследването на лекарския екип показало, че при Виктор Александров през 2013 г. работи като пастир Исмаил Мехмед Берберов, който преди това е работил в с. Триада, близо до гръцкия град Серес като дояч на кози, и оттогава има връзки в южната ни съседка с фермери, отглеждащи кози.

Животновъдите от Рилското корито признали, че всяка есен в Гърция се продават бракувани овце и кози за около 20-25 евро. Преди две години животновъдите в региона започнали усърдно издирване на пръчове с дълъг косъм, за да превърнат стадата си в т. нар. автохтонни породи, заради което се получават допълнителни субсидии, а такива пръчове имало само в съседна Гърция.

„Исмаил Мехмед Берберов се познава много добре с Мачо циганина от Петрич, главен шеф на незаконната търговия с животни от Гърция”, пише още в доклада на БАБХ.

В крайна сметка след четири страници с констатации екипът на Агенцията по безопасност на храните препоръчва засилването на ветеринарния контрол по границата с Република Гърция, тъй като липсата на такъв в момента дава възможност на търговците на животни да закупуват евтини животни, да ги придвижват без сертификат в България. За да нямат проблеми, местните собственици на стада свалят идентификационните номера на животните, което прави невъзможно проследяването им.

По време на проверката е установено, че в момента не може да се направи идентификация на пръчовете поради факта, че за тях не се дават финансови средства, което прави невъзможно проследяването на движението им.

Битката за усвояване на средства от фонд “Земеделие” за пасища и бройка дребни преживни животни е накарало някои недобросъвестни собственици да извършват измами по отношение на идентификацията на техните животни, поради което е необходимо да бъде засилен контролът при бенефициентите, препоръчват ветеринарните медици.

Най-важното е, че стопаните трябва да бъдат уведомени, че трябва да информират частно практикуващия ветеринарен лекар за всеки аборт, а той от своя страна да уведомява официалния ветеринарен лекар, особено в случай когато става въпрос за масови аборти, пише още в препоръките на БАБХ.

От 23.09.2015 г. да започне второто изследване на всички възприемчиви животни за бруцелоза в гр. Рила, с. Смочево, Рилски манастир. В останалите заразени селища - Мурсалево, Боровец, Кочериново второто изследване да се извърши през миналия октомври

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини