Реформаторите внасят жалба срещу решение на ЦИК

Реформаторите подготвят жалба срещу решението на ЦИК номерата на регистрираните партии да са едни и същи в бюлетините в цялата страна. Товасъобщи в събота във Велико Търново депутатът Димитър Делчев.

"Това е противозаконно, тъй като Изборният кодекс е категоричен, че номерата се разпределят в Общинските избирателни комисии. Така всяка партия прави местна кампания", коментира Делчев.

Той е категоричен, че с това решение ЦИК се опитва да направи вота през октомври национален. Народният представител подчерта, че изборите касаят проблемите в населените места и фокусът трябва да е насочен изцяло към местните кандидати.
"Решението дава възможност на дадени партии да използват по-лесно изборните туристи. Да ги натоварят на един автобус и да им кажат да гласуват с един и същ номер независимо къде отиват", категоричен е Димитър Делчев.

Според него решението дискриминира местните коалиции и партии, които имат намерението да се регистрират само в част от населените места. Така те могат да получат трицифрен номер в бюлетината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини