На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Михаил Миков: Подготовката за изборите стартира с натиск, упражняване на влияние и политическо инженерство

„Подготовката за изборите в страната се характеризира с подготовка за тях с неполитически средства – натиск върху кандидати, върху активисти, влияние вътре в политически партии и опит за неполитическо инженерство на кандидатури”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков при откриването на заседанието на НС на БСП. По думите му тази година очевидно залогът е много голям, защото тези подходи придобиват все по-голямо разпространение, включително без притеснение от фактите, които излизат в публичното пространство. Лидерът на левицата подчерта, че вчера е било прието едно скандално решение на ЦИК, което е в грубо противоречие със закона. Той обясни, че става въпрос за текст от Изборния кодекс, подменен от решение на комисията.

„Ако БСП е сред големите партии, които може би имат полза от централен жребий за номер в бюлетината, то възниква простият въпрос – Защо има нужда от закони в България, след като има органи, които винаги могат да ги допишат?”, попита Миков. 

Той обясни, че това важи както по отношение на жребия, който се тегли в общинските избирателни комисии и изрично е записано в закона, така и по всички други въпроси, свързани със законосъобразното провеждане на избори в България.

Според него този въпрос е от изключителна важност за демокрацията в България, за функционирането, за законността и за доверието на гражданите в институциите, които се излъчват чрез избори. Миков подчерта, че е категорично ясно от чл. 423 от Изборния кодекс, че поредните номера в бюлетините се определят чрез жребий от ОИК. Той обясни, че няколко председатели на парламентарни групи – Цветан Цветанов, Борислав Борисов, Красимира Ковачка, Румен Йончев, Валери Симеонов са написали писмо до ЦИК и тя приема незаконосъобразно тълкуване на закона.

„Сигурно и аз и други председатели на парламентарни групи трябва да напишем писмо, за да се отмени това решение или да се вземе друго такова. Това са абсурдите на българското върховенство на закона”, заяви председателят на БСП. 

БСП има няколко основни задачи пред себе си, които ще успее да изпълни

Михаил Миков бе категоричен, че партията трябва да си постави няколко основни задачи за предстоящите избори. Като първа такава той посочи утвърждаване на БСП като лявата партия на България, защото има редица псевдо леви проекти, които в момента, заблуждавайки избирателите, ще претендират за техния глас.

„Недопустимо, некоректно и морално укоримо е хора, които направиха всичко възможно в името на своите лични амбиции- да имаме лоши резултати на европейските и парламентарните избори миналата година, на тези избори да са най-гръмките говорители за обединение на левицата”, коментира той. По думите му такова подценяване на паметта на гражданите е арогантно. Като втора основна цел на БСП Миков посочи постигането на резултати, които да позволят решително и бързо след изборите да продължи политическото оздравяване и организационното укрепване на БСП. Той обясни че години наред са били потискани въпроси, които е трябвало да бъдат решени по-рано. Миков заяви, че трета основна цел на левицата е да довърши битката за утвърждаване и разширяване на позициите на партията в местната власт.

„Това означава не само кампанията преди изборите, но и състезанието и политическите действия между първи и втори тур, и да се обърне внимание на възможностите при конструиране на органите на местната власт в общинските съвети.

Михаил Миков напомни, че е било подписано споразумение с партньорите на левицата от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, в което се договарят: кампанията между партньорите в коалицията трябва да бъде толерантна; на втори тур всяка от партиите от коалицията трябва да подкрепи кандидата от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ достигнал до втори тур; след изборите общинските съветници, издигнати от партиите от коалицията ще формират общи групи в общинските съвети.

„Наясно сме със своите ангажименти и изпълнението на написаното трябва да бъде атестат за коректността и отношенията в парламентарната коалиция”, категоричен бе Миков. Той обясни, че с изключение на Български социалдемократи- всички други партии от коалицията са подписали меморандума. „Ние трябва да се държим коректно, открито и отворено, включително и към такива партньори”, заключи Миков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.