Теменужка Петкова: Правителството отпуска около 100 млн. държавна помощ на българската индустрия

Около 100 млн. държавна помощ ще предостави Правителството на българската индустрия. Това ще стане след процедура по нотифициране на наредба от ЕК, каза в Поморие министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети обекти, одобрени за финансиране по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, предаде „Фокус”.

„Така че правим всичко възможно тази наредба да влезе в сила час по-скоро и бизнесът да получи тази държавна помощ, която e по европейски директиви и се полага. Българската индустрия трябва да бъде спокойна, че това, което зависи от Правителството е направено и по всякакъв начин се стараем да създадем условия, които да бъдат максимално благоприятни на българската индустрия”, каза министър Петкова.

Тя припомни, че когато в началото са възникнали притесненията за цената на електрическата енергия от страна на бизнеса, Правителството е поело ангажимента за изработка на Наредба за намаляване на тежестта върху индустрията за разходите за енергия от възобновяеми енергийни източници. Това е било ангажимент на три министерства – на енергетиката, на финансите и на икономиката.

„Тази наредба стана възможна благодарение на това, че една от първите мерки на Правителството в сектор Енергетика, беше промяната на закона за енергетиката. Като една от най-важните промени беше свързана с това, ние да транспонираме насоките на ЕК за намаляване на тежестта върху индустрията”, каза още министърът на енергетиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини