Изложба с картини на оперния бас Никола Гюзелев

Не е грешка! Феновете на оперния бас Никола Гюзелев знаят, че преди да се посвети окончателно на пеенето, той е учил живопис.

Фондация „Никола Гюзелев” и Асоциация „Артемидия” с подкрепата на Министерството на културата представиха концерт и изложба In memoriam в памет на големия български оперен певец (1936-2014).

"Още като студенти в Художествената академия чувахме за някой Гюзелев, който бил много талантлив, чувахме и силния му и дълбок бас по коридорите”, заговори колегата му акад. Светлин Русев, който в петък вечерта откри изложбата в столичната галерия “Средец”. В нея са събрани около 50 творби - живопис, портрети, рисунки, създадени в периода 1955-1998 г. На събитието присъства и бившият министър на културата от времето на соца Георги Йорданов. Вдовицата на Гюзелев - актрисата Анна Мария, чете стихове на български и италиански, а Ставри Калинов донесе плакати с графика на Гюзелев, които подари на участниците в откриването на изложбата.

Концертът беше с вдъхновени изпълнения на негови студенти в Българската Академия „Борис Христов” в Рим, както и други талантливи певци, учили с него в Оперната студия „Никола Гюзелев” в София. Участваха пианистите проф. Атанас Куртев, Ивайло Иванов, Йоланта Смолянова, певците Владимир Стоянов, Николай Кърнолски, Добромир Момеков и Емил Желев.

Маестро Никола Гюзелев, доктор хонорис кауза на БАН и комендатор на Република Италия почина на 77-годишна възраст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура