Знам къде ще караш циганското лято

На хоризонта се задават четири почивни дни, в които при възможност всеки би отскочил да си каже „довиждане“ с лятото на морето. Ако сте тръгнали да резервирате почивка в Гърция, тъй като сте разочаровани от условията по родното Черноморие, няма да ви спираме.

Но... ако искате да видите нещо, което доказва, че у нас морският живот не се свежда само до пияните тълпи от чужди туристи на Слънчака и възможността за „рядко щастие“ на Лозенец, отделете няколко минути, за да погледнете следващите редове и снимки. Условието обаче е да захвърлите грима и суетата и да разпънете палатката под звездите.

От Резово до Дуранкулак има не едно или две места, които доказват, че родните плажове по нищо не отстъпват на гръцките красоти. Недалеч от турската граница се шири тясна ивица пясък, която разделя морето и река Велека. А върху нея разни зеленини сякаш изразяват любовта си към слънцето и Синеморец, подреждайки се във формата на сърце. Ако обичате хубавите барове на плажа, в никакъв случай не ходете там: няма да намерите друго освен едно капанче, където предлагат бира и мезе.

На няколко километра от Созопол пък се намират най-красивите пясъчни дюни у нас. Плажът Аркутино е мястото, където бързо се срещат морето и гората. Освен на вълните, на зеленината и на дюните можете да се полюбувате и на няколко пясъчни лилии, които са застрашен вид у нас. Тук бизнесът с коктейлите е по навлязъл, надеждата е да не дойде и бетонът.

Най-хубавият плаж след Бургас е в местността Иракли, където вече има от всичко по малко. Не ходете там, ако се мръщите на дивото къмпингуване: гледката сякаш ви подтиква веднага да разпънете палатката.

Колкото по на север пътувате, толкова повече ще се увеличава заблудата, че може би не сте на родното крайбрежие. Съчетание между широка и дълга пясъчна ивица и планински поляни се предлага на Шкорпиловци. Не ходете там обаче, ако не обичате да си носите сами плажен чадър.

След Варна всичко става още по-хубаво, а най-хубаво, ако въобще има най, е на Крапец. Плажът е широк и пълен с миди, морето - чисто, а на хоризонта се вижда само синьо, по-синьо, най-синьо. Дивотията „леко се разваля“ само от един бар, на който можете да изпиете нещо свежо в лятната жега. Там не е за много туристи, защото местата за спане са ограничени.

Има и едно място, на което няма да ви се иска да ходите на плаж. Не за друго, а понеже няма да успеете да откъснете очи от творенията на най-великия майстор - природата. Става въпрос за Тюленово, което изглежда почти като „недокоснато от цивилизацията“. Тук морето „се среща“ със стръмни, неравномерни, прекрасно изваяни скали в червеникави цветове. За любителите има възможност за гмуркане.

Тези места са само за ценители, така че не ги споделяйте с много хора. Все пак не е хубаво да стане претъпкано догодина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм