БСП остана без кмет в Шумен

БСП не може да си намери кандидат за кмет на Шумен, след като всички номинирани отказаха да влязат в битката на местния вот. На „Позитано“ 20 имат още няколко дни, за да намерят „подходящ човек“.

На пленум на партията в столицата вчера трябваше да бъде утвърден кандидатът за кмет в областта, но предишната нощ отводи са си направили социалистът Иван Йонков, областният лидер на БСП в Шумен Тодор Тодоров, както и депутатът Иван Иванов. По-рано да влязат в битката отказаха бившият губернатор на Шумен Венцислав Венков и дългогодишният червен кмет Красимир Костов.

„Имаме още няколко дни да потърсим кандидат. Ако не намерим, „ще си го нарисуваме“, пошегува се социалист след пленума.

Иначе на „Позитано“ 20 решиха да издигнат „правилния“ кандидат за кмет на Видин - градът, от който дълги години депутат бе соцлидерът Михаил Миков. Това ще бъде Людмил Любенов, от който се очаква да успокои червените страсти в общината. Напрежението там дойде, след като партийният лидер в областта Пламен Трифонов подкрепи сегашния кмет Герго Гергов за нов мандат, а бесепари започнаха да напускат местната структура заради несъгласие с позицията му. Очаква се политическото доверие от Трифонов да бъде снето.

„БСП ще се опита да се наложи като лявата партия на България на предстоящите местни избори. Това е основната цел, която левицата си поставя“, обяви Миков пред другарите си.

На пленума не е била дискутирана ситуацията в София, след като социалистът Георги Кадиев изненадващо стана кандидат за кмет на столицата от АБВ и „Български социалдемократи“ на Георги Анастасов. В петък вечерта обаче Кадиев официално е бил „самоизключен“ от организацията на партията в столичния район „Лозенец“, където е членувал. По устав когато един бесепар бъде обявен като кандидат за пост от друга партия, членството му в БСП автоматично се счита за прекратено.

„Явно някой много се страхува, че БСП ще се възроди от това, което й се случи на 5 октомври миналата година“, коментира лидерът на Градския съвет на партията Калоян Паргов по повод соловата акция на Кадиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини