Делба с ченгетата предлагали измамниците с флекса от Първомай

Бандитите, които с телефонна измама прибраха над 0,5 млн. лв. от старица в Първомай, предложили на полицаите да си поделят плячката.

Първата оферта дошла от хасковлията Албенко А., когато криминалисти от Горна Оряховица спрели БМВ-то му край Дебелец. Когато полицаите открили под предната дясна седалка, където се возила съпругата му Стефания, торба, натъпкана с пачки, Албенко обяснил, че ги превозва по заръка на нотариус, който го наел за куриерска услуга. След кратки преговори разбрал, че няма мърдане. Разказал, че имал указания от босовете на бандата да пътува към Севлиево, а като наближи с. Ново село, да се обади. Като приключил с разказа, Албенко отправил предложението - да изхвърлят торбата от колата, а по-късно да я приберат и да си поделят парите.

Албенко и съучастниците му направиха рекордния удар на 8 септември. По телефона придумали 80-годишната баба да даде 30 000 лв. за операция на внука й, който катастрофирал. Жената уверила, че в дома й има метална каса с пари. На дошлия по-късно у тях мъж дала пари да купи ъглошлайф, с който после той направил прорез в касата и измъкнал парите. От бързане не взел няколко пачки и 1,5 кг злато.

Парите били на внука, който имал фирми за строителство и индустриална техника.

Малко след Албенко е задържан и аверът му Борислав Р.

Основната заслуга е на гл. инспектор Мариан Лонгинов, шеф на сектор "Криминален" в полицията в Горна Оряховица и на разузнавачите Петър Русев и Костадин Костадинов.

"Около 20 ч същия ден се обадиха колеги от Пловдив и поискаха съдействие. Обясниха, че лицето, което взело парите, е тръгнало към Велико Търново с БМВ", разказва Лонгинов.

Криминалистите завардили разклона за Хаинбоаз с цивилен автомобил. Около 22 ч край тях с профучало БМВ с транзитни номера. Последвали колата и след преследване го спрели. В колата освен осъждания за кражби Албенко и жена му, пътувало и 3-годишно им момченце.

Полицаите се качили в колата на Албенко.

"Когато наближихме Ново село, той получи нови инструкции. Казаха му на разклона за с. Добромирка да остави парите под камък до бял билборд", разказват тримата криминалисти.

Тарторите настоявали Албенко да държи постоянно джиесема си отворен. Наредили му да си вземе 1000 лв. от заработеното.

Като наближили мястото, полицаите скрили служебната кола и видели задаващ се „Мерцедес“, който спрял до рекламната табела. От задната врата изкочил младеж по къси панталони и джапанки.

"Излязохме от прикритието, а водачът, като ни видя, натисна газта и потегли рязко. Отворената врата удари младежа, той се превъртя във въздуха и падна по очи на земята", обясниха криминалистите.

Това бил 24-годишният Борислав Р., наскоро излязъл от затвора. Когато му сложили белезници, младежът казал: "Дайте да си поделим парите." Като разбрал, че няма да стане, паднал на колене, яростно заудрял по земята със закопчаните си с белезници ръце и започнал да окайва съдбата си.

"Същата нощ в продължение на 3 часа броихме пари. Оказа се, че Албенко е свил не 1000, а 100 000 лв.", добави Лонгинов.

Издирват се други двама от групата.

Адвокатът на Албенко:

Дал е пари за бензин на полицаите

Албенко е съдействал на полицаите и дори им дал пари да заредят гориво в патрулката си. Това бе един от мотивите, с които вчера адвокат Капка Гергинова настоя пред Районния съд в Първомай клиентът й да бъде пуснат под домашен арест.

Гергинова заяви и че не може да се търси отговорност на Албенко, че е прибрал крупната сума от бабата, защото поискал от нея само 500 лв.

Защитната теза на Красимир Елдъров, адвокат на съучастника Борислав беше, че с Албенко не са се познавали. Според него бабата била „неволен помагач“, тъй като е помогнала парите да се извадят от касата.

В съдебната зала изскочи друга любопитна подробност. Парите, които Албенко заделил за себе си от задигнатата сума, били скрити в джоба на якето на едно от малолетните му деца. Дрехата е открита в къщата на майка му в хасковското село Гарваново.

Албенко е осъждан 6 пъти, а Борислав - 7, шест от които за измами.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право