Посланик Бойко Коцев: Русия и ЕС ще си сътруничат за миграцията

Милен Керемедчиев: Япония иска споразумение за свободна търговия с ЕС

Пак намериха невзривени боеприпаси Петолъчката

Общинският съветник от БСП Огнян Стоянов в Горна Оряховица: Общината се готви да плати 80 000 лева за втори анализ на въздуха

Пореден магистрат от СГС печели дело срещу дисциплинарно наказание, поискано от Лозан Панов

Разследват майка, държала дъщерите си под ключ в Свищов Съсед разкрил на полицията къщата на ужасите

Протести в Сливен срещу закриването на две училища

Вучич отива в Косово заради убийството на Оливер Иванович

ИАГ: 148 акта написаха горските инспектори за седмица

Закопчаха в съдебната зала подсъдим и го отведоха в затвора Извършителят бил много жесток - изгорил жив гларус и набучил главата му на ограда

БЛС: Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 година

Започна подготовката за изложбата на цветята

Каракачанов: Премиерът и парламентът ще подкрепят въвеждането на доброволна служба

Ученици умуваха мото срещу СПИН

Осъдиха шуменец, пребил йеховист

Маскират китайски боб като български

В магазините се продава вносен боб от Египет и Китай, но на опаковката му има наименования, които заблуждават потребителите, че продуктът е български. Това разкри проверка на Комисията за защита на потребителите. Подвеждащият надпис бил поставен на предната страна на опаковката, а страната на произход била изписана със ситен шрифт отзад.

Нарушителите са 2 български дружества, които са пакетирали вносния боб, след което са го разпространявали в цялата търговска мрежа в страната. Проверката е показала, че едната компания е изчерпала количествата. Другата имала от фасула на склад, който ще трябва да препакетира с коректен етикет, обясниха от комисията пред “Труд”. Оттам добавиха, че не могат да съобщят имената на фирмите, нито глобата, която ще им бъде наложена, защото наказателните постановления срещу нарушителите не са влезли в сила и все още могат да бъдат обжалвани.

Максималната санкция, която законът предвижда в подобни случаи, е до 30 000 лв. Комисията за защита на потребителите е издала на двете фирми заповед за забрана срещу прилагането на заблуждаващи практики в бъдеще. Търговците са премахнали опаковките с подвеждащи надписи, но експертите предупреждават, че в по-малките магазини може да е останало известно количество “български” боб.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.