Само числото 3 се върти за България на световното

Владимир Дубов донесе първи медал в свободната борба, Джанан Манолова разплака азиатки по пътя към бронза.

ЛАС ВЕГАС - След суша в първите 3 дни България наваксва в графика си на световното по борба с нови 2 бронзови отличия - на Джанан Манолова в последната категория при жените и на Владимир Дубов в първия ден от битките в свободния стил. Така сметката на нашите е каре бронзови медали на шампионата в Града на греха.

Другата приятна новина за националите от "Орлиънс арена" е олимпийската квота на Михаил Ганев в кат. до 86 кг. Световният ни шампион от Москва 2010 се завърна в голямата игра след серия контузии и подобно на дълго отсъствалия Елис Гури при класиците се класира за Рио. На олимпиадата във всяка от 16-те категории на трите стила борба ще има само по 20 състезатели.

"Изпълних първата цел - олимпийска виза - каза Ганев. - Завръщам се бавно. В малкия финал допуснах грешки, но е нормално, защото още не съм готов за медалите. Надявам се това да стане в Рио и още отсега се кръстя да се опазя от контузии, за да дам максимума на игрите."

След година в миманса Владимир Дубов се завърна под прожекторите с убедителни изяви. Националът показа желязна защита и марковата си взривност при атаките. Дубов единствен даде сериозен отпор на световния шампион Алиев (Азербайджан), но не успя да излезе с печалба от заплетените ситуации и отстъпи в равностойна схватка.

"В първата част имаше психологически момент при една моя атака - ако бях успял, срещата може би щеше да има друг развой - коментира Дубов. - Срещу японеца в нито един момент нямах съмнение за успеха и не рискувах. За олимпиадата тепърва ще решаваме с треньорите в коя категория ще бъда на квалификации."

Щоуто в малките финали на България в женската борба продължи Джанан Манолова. След победите с тушове на Евелина Николова при 0:7 и на Тайбе Юсеин сега нашите предложиха инфарктна победа в последната секунда - 3:1 над бързата като котка Сун (Китай). С този успех Манолова стигна до подиума напук на прогнозите, според които се очакваше бързо да потъне в бермудски триъгълник на азиатки от Япония, Монголия и Китай.

Резултати:

61 кг Владимир Дубов - Режепов (Тюркменистан) 5:0, Франгулян (Армения) 10:7, Алиев (Азербайджан) 2:6, Камои (Япония) 3:2.

86 кг Михаил Ганев - Амбросио (Перу) 3:0 Давумбаев (Казахстан) 13:9, Садолаев (Русия) 0:10, Оргодол (Монголия) 11:0, Карими (Иран) 0:12.

97 кг Георги Средков - Кехнер (Германия) - загуба с туш за 5,27 мин.

60 кг Джанан Манолова - Сакабо (Япония) 6:4, Иванова (Беларус) - туш за 5,25 мин, Сухе (Монголия) - загуба с туш за 2,45 мин, Сун (Китай) 3:1.

На финалите:

61 кг Алиев (Азербайджан) - Батболд (Монголия) 10:0

86 кг Садолаев (Русия) - Яшар (Турция) 6:0

97 кг Снайдер (САЩ) - Гадисов (Русия) 5:5 с предимство на американеца заради по-високо качество на техническите точки

60 кг Суке (Монголия) - Херхел (Украйна) 10:7.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт