Обама зове Кремъл да се вразуми за Сирия

ДВА РУСКИ САМОЛЕТА С ПОМОЩИ КАЦНАХА В ЛАТАКИЯ

Барак Обама лично се впусна във войната на думи с Русия заради военната й намеса в конфликта в Сирия.

„Подкрепата на руснаците за режима на Башар ал Асад е голяма грешка и е обречена на провал”, заяви US президентът. И допълни: „Време е малко да се вразуми, защото проблемът с „Ислямска държава” няма да засегне толкова нас, колкото нея с мюсюлманското й население в Кавказ.”

Ходовете на Москва нямало да попречат на основната мисия на САЩ в Сирия - да громят халифата, но щели да осуетят намирането на политическо уреждане на кризата в страната.

На страната на Обама срещу Русия застана германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер: „Не бива да се допуска всеки да се меси в Сирия по свое усмотрение!”

„Досега никой не можа да предложи „вразумителна” алтернатива за обезпечаване на сигурността в Сирия от усилията на действащото легитимно сирийско ръководство”, отвърна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременно властите в Дамаск съобщиха, че в Латакия вчера са кацнали два руски самолета с 80 тона хуманитарна помощ. Москва предупредила Кипър да пренасочва полетите си идната седмица, защото ще има военни учения по сирийското крайбрежие - на стотина километра от острова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят