Дамско жури оцени най-добрите елексири на феста "Ракия-магия"

Отбрана селекция от ракии.

Дамаджаната и

старите джамове…

Празни храмове

Тези стихове за дамаджаната на Цветан Тодоров от Ловеч спечелиха поетичната награда на тазгодишния празник на ракията в с. Ганчовец.

На ракията й трябва преди всичко весела компания, хубаво мезе и добри пиячи. В това са убедени ценители на парливото питие, които преди броени дни се събраха на фестивала "Ракия-магия" в дряновското село. "Нашето мото е: За женитба, за развод, ракия пий, а не компот!", категорични са веселяците, участвали във феста.

В сърцето на Стара планина за осми път бе отбелязан култът към родната напитка. Цели три дни и две нощи над 500 балканджии и гости от цялата страни и дори от чужбина гуляха с традиционния български еликсир под звуците на габровската духова музика и рок ритми. За пореден път се оказа, че славата на ракията отдавна е прехвърлила пределите на България и да се насладят на аромата й в балканското селце пристигнаха пиячи дори от Русия, Франция, Германия, Сърбия, Македония.

Британски заселници в планинския район също се запалили по домашното варене на омайващото питие. Нашенски майстори пък бяха нетърпеливи да опитат производството на англичаните. Още с първите глътки признаха, че иностранците бързо са усвоили тънкостите на ракиджийския занаят и са напълнили буретата с качествена напитка.

Идеята за фестивала "Ракия-магия" се родила през 2008 г. от документален филм. Затова по време на веселата проява от 4 до 6 септември, бяха прожектирани български филми. Сред завъртените ленти този септември бяха "SMS от мама", "Миграцията на паламуда" ,"Джулай" и др.

"По време на неповторимото събитие имаше много музика, различни игри, които обичайно съпътстват фестивала полети щедро с бира и ракия, но в никакъв случай не за надпиване и злоупотреба, а за дегустация и добро настроение", категоричен е Кирил Станков, който е от организаторите.

Надпреварата с блага ракия бе гарнирано с надяждане с люти чушки, пиене на бира със сламка, надпяване, както и кулинарно изложение. "Трябва да има и мезета, с които да се консумира огнената напитка", поясняват инициаторите на фестивала.

50 производители на домашна ракия от цялата страна се надпреварваха да изтъкнат аромата и градусите на питието, което сами са приготвили. Изкусните ракиджии се състезаваха за примамлива награда - 50-литрово буре. Тежката дума за качествата на напитките имаше реномирано 5-членно дамско жури, което заседава над 5 часа. Дамите отличиха като първенец в съревнованието производител на домашна ракия от габровското село Зая. Наложи се оценителките да опитват различни видове ракия, като най-странните се оказаха от дренки, липа и дори от дини. Представен бе и еликсир, отлежавал над 20 г.

"Тази година участвах с три вида ракии - джанкова, крушова и ябълкова. Първо трябва да се знае как да се подготви материалът. Много е важно как ще се смели, колко захар ще му се добави. Температурата трябва да бъде над 13 градуса поне, за да протече ферментацията, която е бурна и после тиха", споделя част от тънкостите на варенето на ракия Иван Спасов от Търговище. Според Георги Петров от Габрово пък от всеки плод става хубава ракия. "Някои пият например ракия, разредена с вода, а пък други не могат да пият ракия без мезе, аз съм един от тях", допълва габровецът.

Градусът на настроението по време на феста вдигна не само домашната ракия, а и изпълненията на живо на няколко рок групи като "Допамин", "Шаша", Васко Кръпката с „Подуене блус бенд”.

"Аз винаги се чувствам прекрасно тук. Винаги съм в магията!", категорична е Станка Димова, която бе дошла специално от София за проявата. "Хората се забавляваха, имаше кебапчета, бира, беше нещо между събор и фестивал. Голяма веселба се завихри. На отчаяния българин такива забавления му трябват, за да забрави поне за малко за ежедневните грижи. А и така се съхраняват древни български традиции", реди Кръстьо Пенчев.

По време на фестивала за пореден път бе проведена и благотворителна кампания за събиране на средства за ремонт на читалището "Денчо Славов-1900" в Ганчовец. "До момента сме събрали над 2000 лв. С парите успяхме да направим реконструкция на малкия салон на културната институция", казва с гордост от доброто дело Кирил Станков.

И за финал - още едно хайку от поета Цветан Тодоров, посветено на националното питие:

Мокри сънища

пият съня ми нежно…

Сипвам прилежно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини