На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Децата на 200 семейства се учат вкъщи

Орлин и Цвети Райкови са едно от 200-те български семейства, които избират домашното образование за форма на обучение за петте си деца. Семейството открива т.нар. хоумскулинг преди 6 години.

„Дъщеря ни ходи до трети клас на училище. Той беше в предучилищна група. Когато взехме решението да спрем училището и да сменим формата на образованието. Основно тя губеше интерес, мотивация, отчуждаваше се от семейството ни. В повечето ситуации въпреки че беше възможно да говорим и да обсъдим нещата с учителката й и имаше взаимно разбиране и уважение, беше като гасене на пожар и тя беше между двете страни”, разказва Цвети пред bTV.

Домашното образование е противоречив казус за нашите географски ширини. В България то все още не е правно регулирано. Родителите, които избират да обучават децата си у дома, всъщност се движат по ръба на закона. У нас училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.

Но според Всеобщата декларация за правата на човека родителите приоритетно имат право да избират вида образование, което да получат техните деца. За Цвети, то най-добре комбинира предимства и трудности.

„Когато на 9 години вече детето казва: „Не виждам смисъл да уча, учителката ми каза, че книгите, които ми харесват, не са за мен”… Това не е ситуация, която с времето я виждахме да доведе до добро”, коментира майката.

Цвети възприема своята роля като организатор на учебния процес. Подбира материалите за изучаване според програмата на МОН, но и заимства от учебните планове на други страни. Определя се като критична към децата си на които повтаря, че не е страшно човек да не знае нещо, но е страшно ако не иска да се научи.

Вкъщи няма строго регламентирани часове и междучасия, но има конкретни задачи за всеки ден. И все пак мама не пише оценки, защото не вижда нуждата от това.

За недостатъците на училището вкъщи споделя най-голямата дъщеря на семейство Райкови: 15-годишната Боряна.

„По принцип, обичам да уча с хора. Може би това е нещото, което най-много ми липсва. Но… и на този „проблем” има решение. И ние го открихме. Веднъж на две седмици с едно или две приятелски семейства, които децата им са на нашата възраст, се събираме и имаме всеки, т.е. всеки понеделник през две седмици, се събираме и учим един ден заедно. Майката ни занимава по стенография, бащата ни занимава по логика, мама ни занимава по история и природа”, обяснява тя.

За семейство Райкови основна слабост на училището е, че в центъра на учебния процес е учебният план, а не детето.

„Ние не мислим, че домашното обучение, домашното образование е нещо като панацея, нещо, което решава всички проблеми на всички семейства и деца по света/ Преди време беше тръгнала една фраза по медии, че естествената среда за детето е училището. Но децата все още се раждат в резултат на любов между мъж и жена, а не се раждат в училището, нито в Министерството на образованието, нито на социалната политика”, категоричен е бащата Орлин.

Семейство Райкови искат в България да има избор относно образованието, за да може всяко семейство да реши как да обучава децата си. За сравнение в САЩ хоумскулингът е легализиран през 1993 година и броят на домашните ученици е 2 милиона. У нас те са 800.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.