Фокс нюз: Русия пое ръководството на военните действия в Сирия

Руски военни участват в ръководенето на военните действия в Сирия, съобщи телевизия Фокс нюз, позовавайки се на свои източници в Пентагона. Преди това са се провели преговори между руския президент Владимир Путин, министъра на отбраната Сергей Шойгу и гостуващия в Москва ирански генерал Касем Сулеймани. Той командва подразделението ”Ал Кудс” на гвардията на Ислямската революция, отговарящо за трансграничните операции. След срещата им в Москва Русия е започнала бързо да разширява военното си присъствие в Сирия.

По данни на американското разузнаване в Сирия се намират най-малко 1000 руски военни, част от които охраняват бази. Москва доставя в Сирия по море бронетранспортьори, танкове, хеликоптери, безпилотни летателни апарати за разузнаване и др.

Представител на разузнаването съобщил, че Русия увеличава присъствието си в Сирия по примера на американците в Афганистан и Ирак.

Официално Москва твърди, че в Сирия се намират само военни специалисти, помагащи на сирийските военни да усвояват доставената техника.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че вероятно, сирийският лидер Башар Асад ги е поканил, надавайки се да се задържи на власт. Но Обама добави, че Русия напразно се опитва да помогне на Асад и планът й е „обречен на провал”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия