Убиецът на Вероника пожелал да се извини публично

Палачът на 23-годишната студентка Вероника Здравкова, която бе зверски убита на 28 февруари тази година във Велико Търново, пожелал да се извини публично. Като видял снимките на трупа на момичето, което съсякъл 7 пъти с брадва, Илиян Здравков възкликнал: "Не мога да повярвам, че съм извършил такова зверство". Това разказа пред "Труд" служебният адвокат на 40-годишният обвиняем-Кирил Станчев.

Илиян Здравков в понеделник застава на подсъдимата скамейка. Той иска процесът срещу него в Окръжния съд във Велико Търново да е по съкратената процедура. Обвиняемият е приведен от затвора в Ловеч в ареста в старата столица в петък. Съдията по делото Теодор Милев е пожелал Илиян Здравков собственоръчно да подпише молбата си за съкратено съдебно следствие. Тя била подадена от адвокатът му още преди да бъде внесен обвинителния акт.

"Изпълнихме разпореждането. Илият е грамотен и пише добре. Той обаче не крие страха си от обществения гняв, защото осъзнава какво злодеяние е сторил", казва адвокат Станчев.

Защитникът допълни, че след като делото ще се гледа по съкратената процедура, то и наказанието автоматично пада с 1/3. "При това положение, Илиян го очаква присъда от около 25 г затвор. Той добре знае това и не е много притеснен, защото има години прекарани в килията и социализацията му в затвора е по-добра, от това да е на свобода", коментира защитникът на подсъдимия.

Илиян Здравков ще отговаря за убийство с цел грабеж. Той нападнал и умъртвил студентката, за да и отмъкне чантата с лични вещи на обща стойност 401 лв.

Близките на убитото момиче пък ще предявят иск за 200 000 лв кръвнина. На делото в Окръжния съд в старата столица срещу обвиняемия, почернените близки ще бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци.

Междувременно търновци подготвят мирен протест час преди началото на делото. В социалните мрежи от дни граждани призовават за организиране на митинг пред съдебната палата по време на процеса. Те ще настояват за налагане на най-тежкото наказание на извършителят на зверството-доживотен затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право