Очна ставка между бабата от Първомай и измамниците, касата с парите била закопана под печка

От 3 до 10 г. затвор грозят ало-измамниците от удара за 555 000 лв. в Първомай

Адвокатите на Албенко Методиев и Борислав Димитров обжалват задържането им под стража

Ефективни присъди за лишаване от свобода от 3 до 10 години грозят двамата телефонни измамници Албенко Методиев (на 34 г.) и Борислав Димитров-Бобито (на 24 г.), които миналия вторник удариха "джакпот" от над 555 000 лв. под формата на 268 000 евро и 18 000 долара, които прибраха от дома на 80-годишната баба Елена Ангелова в Първомай.

Това се разбра по време на гледането на мерките им за неотклонение в Районния съд в Първомай, където районният прокурор Йоанна Запрянова повдигна на двамата съучастници обвинения за измама в особено големи размери, извършена от 2 и повече лица, сговорили се предварително, по чл. 211 във вр. чл. 210 ал. 1 т. 2 и във вр. чл. 209 ал. 1 от НК. Държавният обвинител поиска и за двамата "задържане под стража", като се позова на богатото им криминално минало от общо 13 присъди. След продължило повече от 7 часа заседание съдия София Монева обяви решението си и остави двамата задържани за постоянно в ареста.

"Ще обжалваме тази най-тежка мярка - "задържане под стража", декларираха адвокатите Капка Гергинова и Красимир Елдъров, които защитаваха в съда правата на Албенко Методиев и Борислав Димитров. Обжалването е насрочено за 17 септември от 16 часа в Окръжен съд-Пловдив. Защитниците на задържаните за най-крупната телефонна измама у нас за всички времена искат клиентите да бъдат освободени под домашен арест или срещу парична гаранция.

Адвокат Капка Гергинова, станала известна покрай процеса срещу братя Галеви, аргументира искането си за по-лека мярка на Албенко Методиев с куп факти - въпреки шестте си присъди той не е бил осъждал и лишаван от свобода през последните 10 години и е живял без нарушения и престъпления, съдействал е изцяло на полицията и е изпълнявал указанията й, за да бъде задържан другия обвиняем, дори е дал пари зо гориво на патрулирания автомобил. Освен това 34-годишният мъж гледа болната си от диабет и пострадала при катастрофа майка Зоя и се грижи за двете си невръстни деца на 3 и 5 години. Според адвокат Капка Гергинова не е налице и обосновано предположението, че подзащитният й е въвел и поддържал в заблуда 80-годишната жена така както е обяснено в обвинението.

Адвокатът на Борислав Димитров-Бобито - Красимир Елдъров пък заяви, че двамата задържани не се познават и няма никакви доказателства, че точно клиентът му е въвел в заблуда 80-годишната баба Елена Ангелова. Елдъров определи като процесуален пропуск записаната във валута сума - според него родните институции трябва да работят само с български лева. Той оспори повдигнатото на клиента му обвинение и поиска парична гаранция или домашен арест.

Районният съд в Първомай обаче не взе под внимание аргументите на двамата топ адвокати и остави обвиняемите за постоянно в ареста. Разследващите са провели в събота сутринта очна ставка между ужилената старица и обвиняемите.

Баба Елена Ангелова и внукът й Ангел Янков, кръстен на покойния си дядо Ангел Бръснаря, не присъстваха в съдебната зала при гледането на мерките за неотклонение на ало-измамниците. Пред следователите 26-годишният бизнесмен обяснил, че нямал доверие на банките след случая с КТБ от миналата година и затова държал парите на двете си фирми в метален сейф в дома на баба си в кв. "Дебър" в Първомай. Той бил скрит в пода под печката в една от стаите на едноетажната къща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право