Пламен Карталов: България показва друго лице във Фюсен (Видео)

Триумфално начало с „Рейнско злато“ за българския „Пръстен“ в Германия

Пореден голям пробив на Софийската опера може да се нарече изпълнението на „Рейнско злато“ – първото заглавие от Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ в баварския град Фюсен. Прекрасният театър на брега на езерото Форгензее събра стотици любители на творческото на германския композитор, любители на операта, много почитатели на българския „Ринг“. За да изживеят отново удоволствието от постановката на Пламен Карталов тук дойдоха десетки вагнерианци от Великобритания, Холандия и Германия, САЩ, Франция, Бразилия и Австралия. Десетминутни мощни аплаузи и тропане с крака по пода - не по-различни от триумфалните вечери в Байройт, според музикалния критик Клаус Биланд – съпроводиха финала на „Рейнско злато“ миналата вечер.

Публиката сякаш не искаше да се разделя с българските изпълнители, солистите Мартин Цонев, Румяна Петрова, Силвана Пръвчева, Александър Носиков, Даниел Острецов, Георги Киров, Бисер Георгиев, Пламен Папазиков, Благовеста Мекки-Цветкова, с трите прекрасни рейнски дъщери Елена Маринова, Силвия Тенева и Милена Гюрова. Силен аплауз получи и оркестърът на Софийската опера, който под диригентството на Ерих Вехтер сътвори съвършенство от звуци. Сценичните фантастични решения и изпълнената с въображение режисура на Пламен Карталов, художниците на декора, костюмите и мултимедията Николай Панайотов и Георги Христов, осветлението на Андрей Хайдиняк и режисьора на визията Вера Петрова – всичко това предизвика възторзите на пълната зала.

Особено усещане бе да си българин на сцената след спектакъла, където да изразят възторга си от видяното дойдоха политици, представители на бизнеса и изкуството. Министърът на медиите, енергетиката и технологиите на баварското правителство Франц Йозеф Пширер отново, този път неформално, изрази най-добрите пожелания на премиера Хорст Зеехофер към състава на Софийската опера. Тук бяха и заместник-регионалният управител на Източен Алгой Ангелика Шорер, както и кметът на Фюсен Пол Якоб.

В приветствените си думи при откриването на Вагнеровия фестивал той изрази желание това гостуване на първия ни оперен театър да прерасне в ежегоден оперен фест. Идеята бе подкрепена от министъра на културата Вежди Рашидов, който отбеляза, че ако нации като Австрия и Германия са дали на света велики композитори, то България дава прекрасни изпълнители за техните творби. „Софийската опера е театърът, който създава тези гласове за света“, отбеляза той и цитира имената на Николай Гяуров и Гена Димитрова.

Специални комплименти за подкрепата за този важен и мащабен проект получиха всички институции, компании и частни лица, участвали в неговото осъществяване. Някои от тях пристигнаха лично, за да станат свидетели на триумфа на Софийската опера във Фюсен. На специален щанд и шатра представители на курортния комплекс „Албена“, Министерството на туризма, Столичната община и община Банско показват прелестите на България и два от най-представителните ни курорти. Милена Драгийска, изпълнителен директор на „Лидл“- България също дойде лично в баварския град, както и председателят на ЦКС Петър Стефанов, а също и Боряна Манолова – изпълнителен директор на „Сименс“- България. Немската компания „Quarzwerke“ бе представена от Паул Паез-Малец, член на Съвета на директорите и от Волф Харлфингер – главен изпълнителен директор, и от Радомир Чолаков – изпълнителен директор на дружеството „Каолин“ в България.

За да уважат спектакъла и да поздравят артистите на сцената във Фестшпилхаус дойдоха и българският посланик в Берлин Ради Найденов, консулът ни в Мюнхен Антоанета Байчева и търговският ни представител в Мюнхен Петър Георгиев. Всички бяха единодушни в оценката си, че видяното е прекрасен пример за изключително високото ниво на оперното ни изкуство в лицето на Софийската опера. „България показа едно друго лице пред света“ – така обобщи случващото се в баварския град режисьорът Пламен Карталов в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура