Лалович към българите: Не трябва да сте недоволни

ЛАС ВЕГАС - Ненад Лалович, президентът на международната федерация по борба и член на МОК се срещна специално с 11-те родни журналисти, акредитирани на световното. Поводът - двата най-големи скандала на първенството, в които България стана жертва - първо срещу САЩ в класическия стил и после срещу Русия при свободняците.

"Всички съдии, направили грешки, са наказани за един ден или до края на шампионата - изпревари злободневния за българите въпрос Лалович. - Официално тук не обявихме санкциите, но след световното ще публикуваме новия списък със съдии първа категория. Много именити рефери отпадат от олимпийските игри заради грешки. Разработваме и система, която ще влезе след олимпиадата. Целта е хората в залата да виждат точно това, което виждат и съдиите при оспорване. Тази съдийска камера ще се вижда и на интернет излъчването на срещите. Също така арбитрите ще бъдат озвучавани и зрителите ще могат да чуват какво говори съдията на борците.
Борбата бързо се модернизира след кризата, която преживяхме през 2012-а. В Америка, където са царе на маркетинга, залата се напълни. В първите 5 дни на световното имахме над 12 милиона посещения на нашия сайт, за цялата минала година те бяха 3 милиона.
Имаме сложен въпрос за решаване - липсата на ранглиста. И още в първия кръг може да се срещнат олимпийски и световен шампион и потенциалният финал да е в първата среща. Ранглиста като в тениса обаче ще убие малките държави и те няма да имат никакъв шанс. За спортът ни са важни страни като Холандия, която до това световно 27 години няма нищо в борбата. И Италия, която за първи път е със световен шампион в свободния стил".
Лалович даде и оценка за представянето на нашите. "България винаги е била класа в борбата. През новия век имате и пикови моменти, и спадове. Интересно ми е, че сега не видях някои от борците ви, които участваха на Европейските игри в Баку през юни. Но в тази невероятна конкуренция спечелихте 4 медала и не трябва да сте недоволни".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт