На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Губернатор пита ЦИК кой да управлява общините по изборите

Провеждането на местните избори във Варненска област поражда отсега редица неясни моменти, установи проверка на “Твоят ден”.

Най-спорният от тях е свързан с назначаването на временно изпълняващ длъжността кмет на местата, където действащите градоначалници ще се борят за втори мандат. Такова е положението в почти всички общини.

Същото се отнася и за районните кметове във Варна, които ще бъдат пряко избирани тази година – четирима от петимата се пускат в надпреварата.

В Закона за местното самоуправление и местната администрация е записано, че когато действащ кмет се кандидатира, общинските съвети избират кой да управлява съответната община до 7 дни преди изтичане на настоящия мандат.

Спорен е моментът кога изтича мандатът, но преобладаващото мнение е, че той приключва в деня на изборите.

В настоящия случай това е датата 25 октомври, което означава, че до 17 октомври съветите трябва да са посочили кой от заместниците ще изпълнява длъжността кмет. На повечето места обаче общинските съвети нямат никакво намерение да заседават по този повод. А във Варна юристите на местния парламент тълкуват, че мандатът приключва при старта на предизборната кампания на 25 септември.

В закона е записано, че ако съветите не изберат временен кмет, това трябва да бъде направено от областния управител. Проблемът е, че никъде не е записано по какви критерии трябва да бъде избран временен градоначалник.

Ако в една община се кандидатират кметът и всички заместници, какъвто е случаят в Девня, то за временен кмет трябва да бъде посочен някой от общинските съветници. Тук нещата изглеждат ясни – който събере повече от половината от гласовете на съветниците, ще бъде избран. Когато обаче случаят опира до областния управител, няма критерии и ясен ред кой трябва да предлага временния градоначалник – губернаторът сам ли ще преценява и по какви критерии ще става това.

Затова областният управител на Варна Стоян Пасев е поискал с писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК) разяснения за всеки от казусите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.