Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

НКЖИ: Неразрешена маневра е причина за дерайлиралата цистерна с газ на гара Бяла

Борисов и Меркел разговарят в резиденция Бояна (СНИМКИ)

Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

Губернатор пита ЦИК кой да управлява общините по изборите

Провеждането на местните избори във Варненска област поражда отсега редица неясни моменти, установи проверка на “Твоят ден”.

Най-спорният от тях е свързан с назначаването на временно изпълняващ длъжността кмет на местата, където действащите градоначалници ще се борят за втори мандат. Такова е положението в почти всички общини.

Същото се отнася и за районните кметове във Варна, които ще бъдат пряко избирани тази година – четирима от петимата се пускат в надпреварата.

В Закона за местното самоуправление и местната администрация е записано, че когато действащ кмет се кандидатира, общинските съвети избират кой да управлява съответната община до 7 дни преди изтичане на настоящия мандат.

Спорен е моментът кога изтича мандатът, но преобладаващото мнение е, че той приключва в деня на изборите.

В настоящия случай това е датата 25 октомври, което означава, че до 17 октомври съветите трябва да са посочили кой от заместниците ще изпълнява длъжността кмет. На повечето места обаче общинските съвети нямат никакво намерение да заседават по този повод. А във Варна юристите на местния парламент тълкуват, че мандатът приключва при старта на предизборната кампания на 25 септември.

В закона е записано, че ако съветите не изберат временен кмет, това трябва да бъде направено от областния управител. Проблемът е, че никъде не е записано по какви критерии трябва да бъде избран временен градоначалник.

Ако в една община се кандидатират кметът и всички заместници, какъвто е случаят в Девня, то за временен кмет трябва да бъде посочен някой от общинските съветници. Тук нещата изглеждат ясни – който събере повече от половината от гласовете на съветниците, ще бъде избран. Когато обаче случаят опира до областния управител, няма критерии и ясен ред кой трябва да предлага временния градоначалник – губернаторът сам ли ще преценява и по какви критерии ще става това.

Затова областният управител на Варна Стоян Пасев е поискал с писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК) разяснения за всеки от казусите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.