865 ученици от Варненско емигрирали с родителите си

865 ученици от Варна и областта, достатъчни да запълнят 30 паралелки, са емигрирали с родителите си през изтеклата учебна година.

Броят им е близо 8 пъти по-голям от този на отпадналите от училище. Още по-тревожно е , че тръгналите на гурбет с майките и бащите си ученици от региона са се увеличили двойно само за последната година, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова.

Причините за рязкото увеличение на децата емигранти са икономически и социални, добави тя.

В областта първенец по брой отписани от училище заради заминаване в чужбина е Дългопол. Там от миналата есен до лятото на т.г. 35 ученици са излезли с родителите си зад граница в търсене на по-добър живот.

“Заради тенденцията за увеличаване на тези случаи предложихме на просветното министерство да регламентира схема за проследяване на развитието на учениците, след като напуснат България. Ако се въведе такъв модел, ще имаме обратна връзка с училищата в чужбина, където се записват децата”, разясни Генова.

Според нея проблемът с увеличаването на децата емигранти е валиден за цялата страна. Затова дистанционно наблюдение са поискали не само от варненския, но и от почти всички регионални инспекторати в годишните им доклади до министерството, уточни Генова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони