Николай Николов: Като разширяват “зелената зона” да гарантират и целево разходване на средствата за ремонт на инфраструктурата!

Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Служба „Военна полиция“ отчете годишната си дейност

БСП – Бургас отдаде почит на Васил Левски

Красимир Каракачанов участва във възпоменателния митинг-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Директорката на НИНКН подписвала като селски кмет

Задържаха мъжа, откраднал 10 гълъба и заек от пернишкия зоокът

В Бургас раздават безплатно компост

Приморско с атрактивен щанд на Ваканция и СПА Експо

Французин и алжирец опитаха да минат границата с фалшиви документи

Започна кандидатстудентската кампания на Софийския университет

Издирват стрелец, ранил с въздушна пушка минувач

Наркодилър “изгоря” след сделка с хероин за 3,90 лв.

Ученици създават собствен туристически продукт Младежите забавляват туристи като аниматори

865 ученици от Варненско емигрирали с родителите си

865 ученици от Варна и областта, достатъчни да запълнят 30 паралелки, са емигрирали с родителите си през изтеклата учебна година.

Броят им е близо 8 пъти по-голям от този на отпадналите от училище. Още по-тревожно е , че тръгналите на гурбет с майките и бащите си ученици от региона са се увеличили двойно само за последната година, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова.

Причините за рязкото увеличение на децата емигранти са икономически и социални, добави тя.

В областта първенец по брой отписани от училище заради заминаване в чужбина е Дългопол. Там от миналата есен до лятото на т.г. 35 ученици са излезли с родителите си зад граница в търсене на по-добър живот.

“Заради тенденцията за увеличаване на тези случаи предложихме на просветното министерство да регламентира схема за проследяване на развитието на учениците, след като напуснат България. Ако се въведе такъв модел, ще имаме обратна връзка с училищата в чужбина, където се записват децата”, разясни Генова.

Според нея проблемът с увеличаването на децата емигранти е валиден за цялата страна. Затова дистанционно наблюдение са поискали не само от варненския, но и от почти всички регионални инспекторати в годишните им доклади до министерството, уточни Генова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.