Сръбското дерби заглуши изтребители

БЕЛГРАД - Какъв шум трябва да направиш, за да заглушиш реактивния двигател на изтребител? А когато са три накуп? Възможно е, при това само с човешки гърла. Който не вярва, да отиде и да гледа признатото за едно от най-великите дербита по света - между „Цървена звезда” и „Партизан”.

В събота вечер в Белград имаше две събития. От първото се интересуваха малцина. Военната академия в сръбската столица празнуваше дипломирането на своите кадети. В тяхна чест имаше авиопарад с бойни хеликоптери и изтребители. От другото тръпнеше цяла Сърбия. На него вече участваха армии - на „звездашите” и на „гробарите”. На „Цървена звезда” и „Партизан”. В този мач има много омраза.
В деня на дербито Белград е като под обсада. Навсякъде се виждат модерни „костенурки нинджа”. Точно като любимите на децата анимационни герои изглеждат сръбските полицаи. Облечени като за мисия срещу терористи, гледат страшно, но уважително. Едно грешно движение обаче може да е фатално. От кметството в Белград са фиксирали броя на полицаите - 2800!
Бирата върви с футбола, казват в почти цял свят. Но това не важи за нашите географски ширини. Алкохол в заведенията на няколко километра от „Маракана” не се продава. Старите гости на дербито знаят някои кътчета, където традиционно се „правят изключения”. „Ако имате 3000 евро за глобата, ще ви дам цялата бира и сръбска ракия на света”, ухилва се възрастна барманка.
Хората са казали, че когато търсиш решение, го намираш. Няколко крачки встрани от „бойното поле“ малки супермаркети са на принципа „Ден година храни”. А освен това продават за вкъщи. Друг е въпросът, че почти никой не взема бирата за домашната трапеза. Очевидно случаят е параграф 22, полицаите нямат право да глобяват, а само забраняват на носещите алкохол фенове да приближават на километър от арената.
Така в 18 ч всичко започва. Изтребителите си летят, но никой не ги чува, камо ли да им обръща внимание. Стадион „Райко Митич”, известен по света като „Мала Маракана” и кръстен на легендата на „Звезда“, се превръща в арена на бомбардировка. Едва ли някой може да преброи експлозиите по терена и трибуните. Не му и трябва. Северната трибуна „Далие” на „звездашите” посреща с огромно знаме, на което е нарисуван лъв. Югът отговаря със скандирания „Райко Митич е гробар” - дразни домакините, че легендата е играл за отбора на армията, предшественик на „Партизан”.
Видно е, че двата сръбски гранда са заложили на... сръбското. В титулярния състав на „Звезда” са трима чужденци - холандецът Глен Доналд, португалецът Уго Оливейра и аржентинецът Луис Ибанес. За „Партизан” чуждестранното присъствие са словенецът Грегор Балажич и камерунецът Умару Абубакар. В резервите на „гробарите” са нашите Валери Божинов и Иван Бандаловски, а на „звездашите” - израелецът Идан Веред. Всичко останало е сръбска стока. Затова и не трябва да се учудваме, че отборът им до 20 г. стана световен шампион - хората си произвеждат играчи.
„Звезда” спечели мача с 3:1, като два страхотни гола вкара португалецът Оливейра. След третото попадение феновете на „Партизан” от Юга прекратиха за 5 минути двубоя с мощна бомбена атака, направила гъста димна завеса над „Мала Маракана”.
Страхотно впечатление правят футболистите. В този врящ котел на емоции картоните летят един след друг - при нито едно съдийско отсъждане върху рефера не се „качват” десетина играчи. В сюблимен момент накрая „звездаш” изрита топката в тъч заради контузен съперник. „Гробар” веднага джентълменски я върна. Целият стадион изръкопляска като един.
„Битката за Сърбия” написа на цялата си първа страница един от сръбските вестници преди мача. Да, на 400 километра от София разбиранията за футбол са различни. Като на световни шампиони. Там дори когато „Цървена звезда” и „Партизан” са пред фалит, държавата отсича: „Това са футболните марки на нашата родина! Ще ги спасим!” Въпрос на манталитет. Който в крайна сметка носи успехи. И неслучайно Сърбия е прочута сила в ред отборни спортове.

Бандаловски не влезе, Божинов блесна в мъглата

Валери Божинов влезе в 64-тата минута на дербито „Цървена звезда” - „Партизан”. Крайният резултат 3:1 вече бе оформен. След контузията си нападателят бе светлият лъч в „гробарската” чета. Божинов започна с мощен удар извън наказателното поле, спасен от вратаря Дамир Кахраман. После получи топка пред малкото наказателно поле, но с гръб към вратата не успя да я отиграе. Най-майсторското изпълнение на българския национал бе в 78-ата минута. С ювелирен скрит пас Божинов изведе Абубакар очи в очи със стража. Но камерунецът не улучи вратата, а с това умряха и надеждите на „Партизан”.
Другият наш „гробар” - Иван Бандаловски, беше в групата, но не влезе в игра.


Как Райко Митич отива при Тито

Райко Митич е бил ас на „Звезда”, треньор на националния отбор, става най-популярният футболен тв коментатор в страната. Стадион „Мала Маракана” вече носи името на покойната легенда.
В мач на Югославия футболист с име Дарко пропуска на празна врата и тимът отпада от световно. От цялата си душа в ефир Митич възкликва: „Дарко, Дарко, е... ти майко!”
Веднага след мача шефът на националната телевизия се обажда на Митич: „Тито иска да те види!” Съзнавайки какво е казал и порядките, коментаторът замръзва. Всичко може да се случи след среща с първия на партията. Когато влязъл уплашен в кабинета, от своето кресло Йосип Броз Тито извикал: „Ти ли си човекът, който каза това, което цялата нация мислеше!” Минути разговор и Митич продължи до последния си дъх да коментира футбол в Югославия и Сърбия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят