На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Вдигат отново МиГ-21 – ветеранът от Студената война

Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за ремонт на двигателите и агрегатите на изтребителите МиГ-21 – ветераните от времето на Студената война.

Още преди няколко месеца военният министър Николай Ненчев заяви, че може да се стигне до вариант този стар модел изтребител, произведен в СССР, да пази небето на страната ни. Това ще стане, след като сегашните МиГ-29 изчерпат напълно ресурсите си – през следващото лято.

В обществената поръчка е посочено, че прогнозната стойност е от 1000 лв. до 7 млн. лв. Не пише колко двигателя или колко машини ще бъдат ремонтирани. На въоръжение все още има 7-8 машини. Повечето от този тип самолети вече са извън строя. През юни в Несебър бе открит паметник на МиГ-21. Идеята е тези двигатели и машините да се ремонтират в българските авиозаводи. Не е ясно откъде ще бъдат доставяни резервните части, тъй като те се произвеждат единствено в Русия.

Ръководството на МО изпадна в безизходица, тъй като в бюджета няма пари за нови изтребители, а договорът с руската РСК „МиГ“ за поддръжка на изтребителите МиГ-29 изтече. В момента вървят преговори двигателите да бъдат ремонтирани в Полша, но повечето експерти са скептични, че това ще се случи.

Финансовото министерство каза:
Няма пари за ремонт
на военното разузнаване

Войната между финансовото министерство и силовите ведомства се разраства. На Министерството на отбраната категорично бяха отказани допълнително пари за ремонт на сградата на служба „Военна информация“ и за утилизация на излишните боеприпаси.

През юли военният министър Николай Ненчев е поискал 16, 840 млн. лв. за ремонт на сградата. Когато пое началническия пост в службата, Йордан Бакалов първо изпрати докладна до министъра с искане на 16 млн. лв. за ремонт на административната сграда, която била пострадала още при земетресението в Перник през 2012 г. Странно е защо само масивната сграда на военните разведки се е потрошила, тъй като наоколо има много блокове, които не са пострадали.

Пари няма да бъдат отпуснати и за утилизация на излишните боеприпаси. В складовете на армията в момента има 5002 тона ненужни бомби и снаряди. МО е изготвило проект на постановление за целево отпускане от държавната хазна на 6,6 млн. лева за утилизация, тъй като в бюджета на министерството за 2015 г. такива средства нямало заделени. Отговорът на Министерството на финансите е отрицателен. За следващата година военното ведомство е заявило допълнително за утилизация 2 млн. лева.

До този момент в МО не е изготвян точен разчет на необходимите средства за изграждане на мощности за утилизация. Военният министър уверяваше премиера Бойко Борисов, че е намерил пещ за унищожаване на снаряди за 4 млн. лв. Пазарното проучване обаче показало, че само за една нагреваема ротационна бронирана пещ за утилизация на боеприпаси с тротилов еквивалент до един килограм с пречистваща инсталация на атмосферния въздух са необходими около 14 млн. лева. Повече средства били необходими за различни машини и съоръжения, защото боеприпасите са различни и няма универсален метод за тяхната утилизация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.