11-и атентат срещу Петела пред вратите на полицията

Единадесети атентат изпепели джип Nissan Juke на ботевградския бизнесмен Васил Василев-Петела на паркинга пред полицейското управление в града.

Автомобилът избухнал в пламъци около 21,15 ч в събота. Това му за е втори път. Първоначално бил подпален на 18 юни пред жилището на Василев в кв. “Васил Левски”. След атентата разследващите я прибрали като веществено доказателство, но поради липса на място в полицейския паркинг я оставили пред входа му.
“Това е подигравка с полицията, вършат престъпления под носа й”, каза жена от квартала.

Бомбената заплаха срещу Василев, който от началото на септември се оттегли от шефското място в куриерската фирма “Еконт”, е трета в рамките на 12 дни и единадесета от 4 месеца насам. Мощен взрив потроши два прозореца в апартамента му на 6 септември, а два дни по-късно самоделна бомба унищожи покъщнина в жилището на родителите му Валентина и Марин Маринови.

Вчера в 11 ч ботевградчани излязаха на митинг на площада в града срещу терора над семейството на Василев. Те призоваха полицията час по-скоро да разкрие атентаторите. “Страшно е. Такъв не е бил нашият град”, сподели Евдокия Джамбова, една от организаторките на протеста. Според местните униформените знаели кой стои зад серията от палежи и взривове, но си траели. “Говори се, че опъват чадър над бандитите”, коментираха те.

Ботевградчани разказват за Василев като скромен човек, който обаче имал приятели от местните наркосреди. Според една от техните версии Петела и негови авери ползвали куриерските услуги на “Еконт” за наркоразпространение, след това се сдърпали за пари и решили да го сплашат. Полицията нито отрича, нито потвърждава.

Хората казват, че Петела се крие от страх със семейството си някъде в региона. От време на време посещавал полицията за разпити.

Най-голяма паника сред ботевградчани предизвикал през юли палежът на магазин за спално бельо и килими на бизнесмен от с. Скравена, който го дал под наем на тъщата на Петела. Заради терора бизнесменът се преселил в Кюстендил.

“В Ботевград и полицията, и кметът, и бандитите, са мафия. От МВР предупредиха за новия атентант. Ето, случи се. Хем смениха шефа на полицията и много го хвалеха от София, а резултати никакви”, заяви бай Боян, демонстрант.

Кметът на града Георги Георгиев се прочу с това, че бе разследван за длъжностни престъпления. В края на юни той бе доведен под конвой в Софийската окръжна прокуратура за проверка по сигнал на Сметната палата. Одит установил нарушения, свързани с обществени поръчки за асфалтиране на пътища и заповеди за отдаване под наем на общински имоти. Георгиев е трети мандат градоначалник. Излъчван е от БСП, НДСВ и ГЕРБ. След скандалите премиерът Борисов сне доверието си от него.

Майката на нарочения от терористите:
Държавата ни е за подигравка

“Държава като нашата позволява да й се подиграва един атентатор, срамота”. Това заяви майката на ботевградския бизнесмен Васил Василев-Петела по повод единадесетото покушение срещу сина й. Вчера тя дойде на митинг против насилието, придружавана от трите си внучета, деца на дъщеря й.

“Мисля, че някой е хванал сина ми за мишена, за да създава безредие в държавата”, каза жената и добави: “Представете си как живеят внучетата ми и как утре ще тръгнат на училище”. Малчуганите станаха свидетели на избухването на самоделната бомба, заложена пред дома на баба им в сряда. Тогава полицаите предупредиха семейството, че се очакват и нови покушения. “Въпреки всичко мисля, че в полицията работят. Явно и на тях е трудно”, каза предпазливо жената. Тя добави, че синът й се крие, за да спаси живота на двете си деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право