Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Война за боклук между Швеция и Норвегия

Осло вини Стокхолм в дъмпинг на цената за преработка на смет

Заради недостиг Швеция внася 2 млн. тона чужди отпадъци годишно

Отношенията между Швеция и Норвегия се опънаха до своеобразна война заради една много ценна стока – боклукът, пише АФП. Всеки ден десетки камиони със смет преминават от норвежка на шведска територия, където преработката на отпадъците излиза много по-евтино.

Шведите са изключително съвестни в сортирането и рециклирането на боклука, заради което не остава достатъчно за заводите за изгарянето му в страната, които захранват с електричество 250 хил. домакинства, а 950 000 домове с парно. Затова Швеция внася смет – около 2 милиона тона годишно, предимно от съседна Норвегия, но и от Великобритания, Холандия, Финландия, Дания и Ирландия.

“Това е пазар. Транспортирането на боклук от една страна в друга е бизнес, регулиран от съотношението предлагане – търсене”, обяснява Вейне Виквист, шеф на шведската асоциация за рециклиране и управление на отпадъците.

През последните години в Швеция заводите за изгаряне на боклук никнат като гъби, което значително намали цената за преработката. Така се стигна до абсурдни случаи, например норвежката община Вос на западния бряг на страната извозва сметта си на 800 км до Йонкопинг в централна Швеция, въпреки че в самата Норвегия има завод за изгаряне само на 100 км от Вос. Но дори и с разходите за транспорт горенето в Швеция излиза по-евтино. Норвежките преработватели на боклук винят шведските си колеги в дъмпинг на цените, но и че спират развитието на сектора. По официална статистика процентът на преработван боклук е спаднал миналата година до 37 от 44% преди шест години.

“Околната среда ще спечели много, ако шведите започнат да внасят боклук вместо от Норвегия от Източна Европа, където сметта основно се извозва на бунища”, казва гневно Од Довик, собственик на завод за изгаряне в норвежкия град Кристиансанд.

Въпреки директивата на Евросъюза за намаляване на отпадъците, съхранявани в сметища до 2025 г., над 100 тона боклук продължават да се изхвърлят годишно на бунища на Стария континент. А от 3 тона смет може да се произведе енергия, колкото от 1 тон петрол или 2 тона въглища.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете