Меркел "за" диалог с Русия по Сирия

Лавров: Действията на САЩ срещу джихадистите са съмнителни

Германия и другите западни държави трябва да си сътрудничат и със САЩ, и с Русия за решаването на сирийската криза, заяви канцлерката Ангела Меркел пред ”Дойче веле”.

Тя се обяви за диалог с Москва по борбата срещу "Ислямска държава".

Думите й дойдоха след срещата в Берлин в събота на външните министри на Германия, Русия, Франция и Украйна, посветена на украинската криза, но на която бяха обсъдени и други горещи теми. След разговорите дипломат №1 на Берлин обяви, че вижда растяща подкрепа за създаването на международна контактна група по сирийския конфликт.

Ден по-рано той скастри Москва, като посочи, че "не бива да се допуска всеки да се меси в Сирия по свое усмотрение". Повод за коментара му бяха съобщенията за засилени доставки на военно оборудване и прехвърлянето на военнослужещи от Русия в Сирия в подкрепа на режима на Башар Асад.

Руският външен министър Сергей Лавров пък вчера внесе нотка на съмнение в US действията срещу "Ислямска държава". В тв интервю той заяви, че получавал информация, че САЩ знаят точните позиции на джихадистите, но не дават заповед за удари по тях. "Изникват несъответствия между действията и заявените цели", коментира Лавров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия