На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Японците започнаха да връщат в океана почистена от радиация вода

Заразената от разрушената японска атомна електроцентрала във Фукушима вода, вече се излива океана, след като е преминала процедура за намаляване на радиацията, съобщи операторът ТЕПКО (Tokyo Electric Power).

В океана са излети 850 тона подпочвени води, чието изпомпване започна миналата година. Според нормите радиоактивността на водата не трябва да превишава 1,5 хиляди бекерела на литър, а японските специалисти са успели да я намалят до 330-600 бекерела на литър.

Планира се по този начин в морето да попаднат около 4 хиляди тона дезактивирани течности. По-рано ТЕПКО успя, след трудни преговори, да получи съгласие от местната рибарска асоциация, съобщава bTV.

Проблемът с натрупването на радиоактивна вода е един от най-сериозните за ликвидаторите на аварията на АЕЦ „Фукушима 1”. Ежедневно количеството радоактивна вода се увеличава с около 300 тона.

Това става по следната схема: подпочвените води попадат в разрушената основа на реакторите и там се смесват с течност, която е с много високо ниво на радиоактивност. В ТЕПКО смятат да намалят този обем два пъти за сметка на изпомпване и изхвърляне на пречистена вода в океана.

Разрушителното земетресение от 11 март 2011 година стана причина за висока вълна цунами край североизточното крайбрежие на главния остров от архипелага Хоншу. Тогава загинаха над 18 хиляди души.

При мощния трус АЕЦ се изключват автоматично, но реакторите се нуждаят от непрекъснато охлаждане. Именно високата вълна заля резервните генератори, което предизвика частично разрушаване на активната зона и изхвърляне на силна радиация в района на крайбрежната АЕЦ.

Япония овладя технологичната катастрофа, но възстановяването на нормалните условия в зоната около повредените реактори ще отнеме десетки години.

В процеса на преодоляване на последиците бяха включени роботи, способни да работят в смъртоносна дори за защитена техника среда. Изучават се, разработват се и се прилагат различни методи за борба с радиоактивното заразяване. Един от тях е почистването на радиоактивни течности в големи обеми.

Япония спря за дълъг период от време ядрените си централи, въпреки трудностите се справи с добиването на необходимата електрическа енергия. Сега се подготвя пускането на една от спрените АЕЦ, но само под сериозен технологичен и обществен надзор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.