Георги Първанов: Кадиев има шансове да отиде на балотаж

Георги Кадиев има шансове да отиде на балотаж, а такъв може да има при толкова много кандидатури и толкова широка разпиляност на вота. Това заяви Георги Първанов – лидер на АБВ, в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

Ето пълния текст на интервюто:


Водещ: Доскорошният депутат от социалистическата партия Георги Кадиев получи подкрепата на политическа партия АБВ в битката му за кметското място в столицата. Освен от парламентарната група, Кадиев преди дни беше изключен и от самата партия, визирам БСП. За процесите вляво и предстоящият местен вот – гост в студиото на „Денят започва“ е президентът Георги Първанов – лидер на партия АБВ. Добро утро.


Георги Първанов: Добро утро. 


Водещ: Г-н Първанов, как се стигна до кандидатурата на Георги Кадиев за кмет на София и каква беше поредността: първо – Коалиция „Сердика“ го подкрепи или първо той обяви, че ще се кандидатура за кмет и тогава дойде решението на коалицията? 


Георги Първанов: Освен тези събития в хронологията, които изброихте, има и много дълги дни на разговори, обсъждания за формулата, за начина, за механизма на издигането и разбира се, за самата кампания. Но по-важното е защо Георги Кадиев? – защото наистина става дума за един политик, който е преди всичко столичанин – столичанин като поведение, столичанин като компетентност. Той има своите 6 г. като общински съветник в София, при това не е 6 г. да търка банките в съвета, а 6 г., в които той беше най-активният. Преди да обяви кандидатурата си той влезе в остър сблъсък с архитект Диков относно едно място в Столична община. Един дебат, който аз поне не помня да се е случвало от месеци, може би и години. Във влизането в битката, той поставя въпроса за съдбата на Столична „Топлофикация“ за финансовите ангажименти. Т. е. той влиза много подготвен в този дебат. За мен това е най-важното. Иначе, що се отнася до коалицията, Коалицията „Сердика“ – тук, надявам се хората добре да разберат, че това е една препратка към древното, славното минало на столицата. Това е коалиция, която се състои от две формации – АБВ и Партия „Български социалдемократи“. Една партия с над 120 г. история. Т. е. солидна коалиция бих казал. 


Водещ: Заместникът ви в партията Румен Петков в студиото на „Още от деня“ миналата седмица категорично отхвърли обвиненията, че изборът на Георги Кадиев е удар по БСП и втори след коалицията с „Български социалдемократи“. Все още, обаче в обществото има други нагласи. Можем ли да кажем, че наистина е удар по столетницата, тези две последователни решения, едно след друго, защото всички знаем, че социалдемократите имат и депутат от „БСП-лява България“ в момента?


Георги Първанов: Така може да го тълкува някой, който си мисли, че хората, включително и хората в политиката, в лявото пространство, са крепостни, че те веднъж завинаги принадлежат към определена формация и нямат право на самостоятелни действия и поведение. Има преливане. Отдавна не може да се говори за монопол в левицата. Аз гледам, чета решенията на Висшия съвет на БСП от последната седмица, последните дни. Там стратегическата цел отново, очевидно е да се удари АБВ, да се затвърди мястото на БСП. Не е амбициозно това. Тогава, когато ГЕРБ и десните, като цяло, са завладели всички власти, всички институции, всички структури на властта, ние да си мерим скромното влияние вътре в левицата го намирам за несериозно. Още повече, че ако това е удар срещу БСП в София – как ще характеризираме събитията в Пазарджик, където хората на БСП подкрепиха нашия кандидат, г-н Величков, след което дойдоха от центъра, от „Позитано“, лично г-н Стоилов, разправиха се с ръководствата на организациите, назначиха служебно такова и издигнаха нов кандидат? Това е и в Шумен. Така е и във Видин, вероятно. Ние няма да водим по време на кампанията тези спорове за левицата. Нашият спор, както показа и самият Кадиев за София, но така и в Пловдив, нашият спор е с онези, които управляват в момента. Т. е. за друг модел на управление. 


Водещ: На какви резултати разчитате на местния вот? Мислите ли, че Георги Кадиев има по-голям шанс, чисто процентно, да получи като подкрепа от избирателите пред проф. Мирчев, който е кандидата на БСП и означава ли това, че кандидатурата на Георги Кадиев ще вкара и повече общински съветници от страна на АБВ?


Георги Първанов: Винаги съм бил против това в началото на кампанията…


Водещ: Тя даже не е и започнала още. 


Георги Първанов: Да, още по-малко имаме основание да мерим в проценти, да мерим в Общинския съвет. 


Водещ: Чисто като познаване на лицата. 


Георги Първанов: Само да довърша тезата за социологията. Когато аз стартирах 2001 г. президентските избори, имах 9 пункта срещу 45 на г-н Стоянов, затварям скобата. Георги Кадиев наистина е много популярен. На него не му трябва време да се налага, да популяризира своите виждания, но не само заради това. Аз съм сигурен, че той ще направи силна кампания, разбира се, с нашата солидна подкрепа и без да се измервам, с който и да е, аз бих казал, че Кадиев наистина има шансове да бъде втори. Кадиев дори има шансове да отиде на балотаж, ако се стигне до балотаж, а такъв може да има при толкова много кандидатури, при толкова широка разпиляност на вота, което да направи изборите непредсказуеми. 


Водещ: Самият проф. Мирчев през уикенда коментира, че цитирам: когато такъв наглец застане, хората вляво се мобилизират, и и още: Кадиев ми прави електорално добро. Ще успее ли този път БСП да мобилизира електората си, става въпрос за София поне?


Георги Първанов: Такава дума ли е използвал г-н Мирчев? 


Водещ: Това е точният цитат. 


Георги Първанов: Извинявайте, това не е поведение, което аз бих коментирал. Вие познавате моя политически път. Аз никога за 25 г. не съм си позволил подобен речник, подобен опонентен апарат и го намирам за неприемлив, неработещ и вреден за българската политика, като цяло. Във всеки случай това не е професорският речник. Мога да кажа: аз искам г-н Кадиев и всички кандидати да спорят за политиките с по-малко квалификации, с по-малко обидни изрази, защото българският народ, българският избирател, софийският, в частност, иска да чуе конкретни неща, които ще се случат, а не да участваме в поредните скандални кампании. 


Водещ: Извън София успяхте ли да се договорите с БСП за основни градове? Къде ще си партнирате? 


Георги Първанов: Да се договорим е силно казано. Аз преди дни обявих, че има около 40 общини, по мои груби сметки, тъй като процесът днес приключва, 40 общини, в които ние ще бъдем заедно в различен формат. Някъде подкрепяме общ независим кандидат, на друго място сме в коалиция, на повечето места, бих казал, но то не е заради „Позитано“, а въпреки „Позитано“, защото на места хората са се разбрали, подчертавам: нашите представителите имат благословията на „Врабча“, на Централата от АБВ, така че това е наша линия. Но никъде няма, все още няма случай, в който БСП да са подкрепили кандидат на АБВ. Окей, тяхна работа. Във всеки случай от това губи левицата. Губи не заради тези избори, само, макар че да загубиш толкова тежко местните избори, това е стратегическа загуба. Като казвам: стратегически, искам да подчертая колко важно е наистина, беше да направим основата на една солидна лява коалиция сега, която на президентските избори, а може би, защо не и на едни парламентарни избори да покаже ново качество и да се върне в играта, защото в момента има пълна доминация на дясното. 


Следва продължение...

Георги Кадиев има шансове да отиде на балотаж, а такъв може да има при толкова много кандидатури и толкова широка разпиляност на вота

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини