Митов: Имаме изградена система за координация с всички държави-членки на ЕС за бежанците

Когато говорим за трафик на хора, трябва да си признаем, че има още много работа да се свърши, не само в България, но и в рамките на целия ЕС. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти след официалната церемония по повод преизбирането на Горан Свиланович за генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество.

Споразумението за поемане на длъжността бе подписано от министър Даниел Митов, в качеството му на настоящ ротационен председател на ПСЮИЕ в периода 01.07.2015 г. – 30.06.2016, предаде Фокус.

Пред журналисти Даниел Митов коментира това, че Унгария и Германия са предприели мерки по затваряне на границите си заради бежанската вълна.

„Бежанската криза е много сериозна и всички държави-членки очевидно се опитват да намерят начин, с който да контролират своите граници и миграционния натиск. България отдавна е направила това – ние не само контролираме границите си, а имаме и добре изградена система за регистрация и координация с всички останали държави-членки”, обясни той.

„Когато става въпрос за хора, които се придвижват в рамките на ЕС, проблемът е, че когато говорим за трафик на хора, трябва да си признаем, че има още много работа да се свърши, не само в България, но и в рамките на целия ЕС. Това е ужасяващ феномен, с който трябва да се борим по максимално твърд начин. За това съм призовавал няколко пъти всички-държави членки да обърнат много сериозно внимание на това и да изградят системи, с които да увеличат наказателната отговорност за хората, които се занимават с подобен род дейност”, каза още Даниел Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика