Нова отсрочка за паспортите на сгради

Задължителното изкарване на технически паспорти на съществуващите сгради, срокът за което изтича в края на тази година, се отлага за пореден път. Вместо собствениците на сгради да плащат глоби за липсата на този документ от началото на 2016 г., те ще имат спокойствието чак до 2022 г., за да уредят книжата, става ясно от проект за поправка на наредба, обявена за обществено обсъждане от регионалното министерство.

Наредбата за техническите паспорти е от 2007 г. и оттогава всяка нова сграда получава акт 16 само ако има технически паспорт. Проблемът е обаче със съществуващите сгради, чиито собственици имаха досега няколко срока да изкарат такъв паспорт. Четири пъти досега щом крайният срок наближи, се появява поправка на наредбата и датата се отлага с година или две. Този път отлагането е с цели 7 години, като мотивът е, че много общини и домоуправители на многофамилни жилищни сгради са писали до регионалното министерство, че нямат пари за изкарване на технически паспорт. Изваждането на такъв документ струва между 1 и 1,50 лв. на квадратен метър, но ако всички чертежи и проекти са запазени. Ако не са, може да излезе и двойно по-скъпо.

Другият мотив който изтъкват от регионалното министерство е, че с отлагането всички панелни блокове, които ще се санират по националната програма, ще имат достатъчно време да си изкарат технически паспорти. Програмата предвижда саниращите се блокове да получат безплатно технически паспорт, като вероятно това ще се допуска и от следващите програми за саниране, които предстоят по оперативните програми на ЕС. Дори така обаче броят на старите сгради, които имат технически паспорт, ще е много малък, тъй като от ведомството на Лиляна Павлова признават, че процесът по паспортизация тече мудно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика