Голямото преобразяване на Варна

Общината иска от държавата всички значими археологически обекти, за да направи от тях атрактивен туристически маршрут

„Идеята е да направим Пешеходен ринг във Варна. Така всеки гост на града ще може да тръгне от пристанището, ако е пристигнал с круизен кораб, например, да мине покрай малките римски терми, после покрай големите, да продължи към площад „Независимост“ и Катедралата, да се отклони към Археологическия музей с най-старото злато в света, а след това да продължи към Морската градина“. Тези думи на настоящия кмет на Варна Иван Портних,  от негово интервю през януари 2013-а година, звучат като фантастика за всеки, живеещ и посетил Варна през онзи период. Тогава морската столица има площад, на който плочките се сменят на всеки няколко години с все по-крехки, а останалата част от пешеходния булевард „Княз Борис I“ e още с натрошената мраморна настилка от началото на 80-те години. Портних пък е в началото на политическата си кариера и току що е избран за шеф на финансовата комисия в общинския съвет. И веднага се сблъсква с няколко прости истини за Варна – думите европейско финансиране не са сред най-популярните в екипа на предшественика му. Милиони левове, полагащи се на града по различни оперативни програми, са отказани под предлог, че „във Варна няма подходящи обекти за усвояването им“.

С цената на много усилия заради закъснението и буквално в последните дни преди крайния срок през май 2013-та общината успя да защити свой проект за реконструкция на централната част и да подпише договор за европейско финансиране.

Средствата – близо 10 млн. лева, са за реконструкцията на пешеходната част на бул. „Княз Борис I“ и площад „Независимост“ с прилежащата му Градска градина. Две години по-късно градът получи и допълнителни 3,7 млн. лева за преобразяването на ларгото по булевард „Сливница“и улиците „Преслав“, „Сан Стефано“ и „Граф Игнатиев. Така на практика ще бъде завършен пълният пешеходен ринг от Фестивалния комплекс до пристанището.

В тази рамка започна голямото преобразяване на Варна, след години кърпежи и липса на големи инвестиционни и благоустроителни проекти.

Две години по-късно, след неизбежните в подобни мащабни проекти спорове и критики, пешеходната зона на Варна, е красива, зелена и уютна. На площада пред Окръжния съд градският фонтан вече е на път да се превърне в любима атракция с новия си облик. Той може да изстрелва воден стълб с височина до 41 м, а водните струи изпълняват сложни фигури в над 2000 цветови комбинации.

Два „сухи“ шадравана пък са лятното забавление на децата в градинката зад Операта и на площад „България“.

Още дървета и много, много цветя – буквално навсякъде, завършват новия облик на града.

Отвъд зеленината и водните атракции, зоните за отдих и забавления на големи и малки, идеалният център на Варна е и с изцяло подменена подземна инфраструктура– електрическа и водопроводна. Факт, чакан десетилетия наред от старите варненци, за да сложи край на всекидневните аварии, оставящи домовете им без ток и вода.

Паралелно все по-атрактивни за туристическото око започват да стават Римските терми – забравени и оставени на разрухата на времето десетилетия наред. Над 300 000 лева инвестира местният бюджет във вторите по големина римски терми в Европа - за укрепване, почистване и основни удобства за туристите. Междувременно Общината поиска държавата да й предостави за стопанисване и малките Римски терми, базиликата на ул. "Хан Крум", останките от княжеския манастир на Караач теке в район "Младост", както и Варненския неолитен некропол в Западна промишлена зона. Така популярните, но занемарени туристически обекти, наред с други – уникални, но непознати и недостъпни, най-после ще бъдат обединени в общ маршрут, разказващ вълнуващата 25-вековна история на древния Одесос.

Продължава битката Общината да придобие собствеността върху легендарната варненска Дупка, в която някога през соца трябваше да бъде построен местният ЦУМ. Тук, сред руините на старата крепостна стена, кметът Иван Портних планира музей под открито небе и амфитеатър. „Тази язва от десетилетия зее в сърцето на града. Знам, че решаването на проблема със собствеността на терена е сложен процес, но също толкова трудно бе да започнем социализацията на Морска гара, а първата стъпка вече е направена и хората днес се разхождат там, обяснява кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини