Синята зона раздува щата на общинско предприятие във Варна

Най-малко месец ще продължи забраната за ползване на водата в село Казанка

Мъж връхлетя с кола върху возилото на новия на бившата си

Шофьор блъсна две деца и избяга от произшествието

Мая Манолова сезира КС за липсата на право на гражданите да обжалват решенията на КЕВР за цените

Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с Косово

Израел използва за пръв път новите си изтребители F-35

Германският външен министър: Русия ще продължи да е труден партньор за Европа

Разкриха улични грабежи отпреди години в Търговище, жертвите са момиче и млада жена

КЗП: Внимавайте при покупки от непознати търговци по Великден

Свлачището на пътя Смолян–Мадан се активизира отново

Арестуваха две шуменки за агресия

Борисов: Ще дадем 500 хил. лв. за пораженията от урагана във Враца

Немски дарители подпомагат социални заведения в Елена

Стивън Хокинг е направил предсказание за края на света два дни преди смъртта си

Голямото преобразяване на Варна

Общината иска от държавата всички значими археологически обекти, за да направи от тях атрактивен туристически маршрут

„Идеята е да направим Пешеходен ринг във Варна. Така всеки гост на града ще може да тръгне от пристанището, ако е пристигнал с круизен кораб, например, да мине покрай малките римски терми, после покрай големите, да продължи към площад „Независимост“ и Катедралата, да се отклони към Археологическия музей с най-старото злато в света, а след това да продължи към Морската градина“. Тези думи на настоящия кмет на Варна Иван Портних,  от негово интервю през януари 2013-а година, звучат като фантастика за всеки, живеещ и посетил Варна през онзи период. Тогава морската столица има площад, на който плочките се сменят на всеки няколко години с все по-крехки, а останалата част от пешеходния булевард „Княз Борис I“ e още с натрошената мраморна настилка от началото на 80-те години. Портних пък е в началото на политическата си кариера и току що е избран за шеф на финансовата комисия в общинския съвет. И веднага се сблъсква с няколко прости истини за Варна – думите европейско финансиране не са сред най-популярните в екипа на предшественика му. Милиони левове, полагащи се на града по различни оперативни програми, са отказани под предлог, че „във Варна няма подходящи обекти за усвояването им“.

С цената на много усилия заради закъснението и буквално в последните дни преди крайния срок през май 2013-та общината успя да защити свой проект за реконструкция на централната част и да подпише договор за европейско финансиране.

Средствата – близо 10 млн. лева, са за реконструкцията на пешеходната част на бул. „Княз Борис I“ и площад „Независимост“ с прилежащата му Градска градина. Две години по-късно градът получи и допълнителни 3,7 млн. лева за преобразяването на ларгото по булевард „Сливница“и улиците „Преслав“, „Сан Стефано“ и „Граф Игнатиев. Така на практика ще бъде завършен пълният пешеходен ринг от Фестивалния комплекс до пристанището.

В тази рамка започна голямото преобразяване на Варна, след години кърпежи и липса на големи инвестиционни и благоустроителни проекти.

Две години по-късно, след неизбежните в подобни мащабни проекти спорове и критики, пешеходната зона на Варна, е красива, зелена и уютна. На площада пред Окръжния съд градският фонтан вече е на път да се превърне в любима атракция с новия си облик. Той може да изстрелва воден стълб с височина до 41 м, а водните струи изпълняват сложни фигури в над 2000 цветови комбинации.

Два „сухи“ шадравана пък са лятното забавление на децата в градинката зад Операта и на площад „България“.

Още дървета и много, много цветя – буквално навсякъде, завършват новия облик на града.

Отвъд зеленината и водните атракции, зоните за отдих и забавления на големи и малки, идеалният център на Варна е и с изцяло подменена подземна инфраструктура– електрическа и водопроводна. Факт, чакан десетилетия наред от старите варненци, за да сложи край на всекидневните аварии, оставящи домовете им без ток и вода.

Паралелно все по-атрактивни за туристическото око започват да стават Римските терми – забравени и оставени на разрухата на времето десетилетия наред. Над 300 000 лева инвестира местният бюджет във вторите по големина римски терми в Европа – за укрепване, почистване и основни удобства за туристите. Междувременно Общината поиска държавата да й предостави за стопанисване и малките Римски терми, базиликата на ул. “Хан Крум”, останките от княжеския манастир на Караач теке в район “Младост”, както и Варненския неолитен некропол в Западна промишлена зона. Така популярните, но занемарени туристически обекти, наред с други – уникални, но непознати и недостъпни, най-после ще бъдат обединени в общ маршрут, разказващ вълнуващата 25-вековна история на древния Одесос.

Продължава битката Общината да придобие собствеността върху легендарната варненска Дупка, в която някога през соца трябваше да бъде построен местният ЦУМ. Тук, сред руините на старата крепостна стена, кметът Иван Портних планира музей под открито небе и амфитеатър. „Тази язва от десетилетия зее в сърцето на града. Знам, че решаването на проблема със собствеността на терена е сложен процес, но също толкова трудно бе да започнем социализацията на Морска гара, а първата стъпка вече е направена и хората днес се разхождат там, обяснява кметът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.