Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Голямото преобразяване на Варна

Общината иска от държавата всички значими археологически обекти, за да направи от тях атрактивен туристически маршрут

„Идеята е да направим Пешеходен ринг във Варна. Така всеки гост на града ще може да тръгне от пристанището, ако е пристигнал с круизен кораб, например, да мине покрай малките римски терми, после покрай големите, да продължи към площад „Независимост“ и Катедралата, да се отклони към Археологическия музей с най-старото злато в света, а след това да продължи към Морската градина“. Тези думи на настоящия кмет на Варна Иван Портних,  от негово интервю през януари 2013-а година, звучат като фантастика за всеки, живеещ и посетил Варна през онзи период. Тогава морската столица има площад, на който плочките се сменят на всеки няколко години с все по-крехки, а останалата част от пешеходния булевард „Княз Борис I“ e още с натрошената мраморна настилка от началото на 80-те години. Портних пък е в началото на политическата си кариера и току що е избран за шеф на финансовата комисия в общинския съвет. И веднага се сблъсква с няколко прости истини за Варна – думите европейско финансиране не са сред най-популярните в екипа на предшественика му. Милиони левове, полагащи се на града по различни оперативни програми, са отказани под предлог, че „във Варна няма подходящи обекти за усвояването им“.

С цената на много усилия заради закъснението и буквално в последните дни преди крайния срок през май 2013-та общината успя да защити свой проект за реконструкция на централната част и да подпише договор за европейско финансиране.

Средствата – близо 10 млн. лева, са за реконструкцията на пешеходната част на бул. „Княз Борис I“ и площад „Независимост“ с прилежащата му Градска градина. Две години по-късно градът получи и допълнителни 3,7 млн. лева за преобразяването на ларгото по булевард „Сливница“и улиците „Преслав“, „Сан Стефано“ и „Граф Игнатиев. Така на практика ще бъде завършен пълният пешеходен ринг от Фестивалния комплекс до пристанището.

В тази рамка започна голямото преобразяване на Варна, след години кърпежи и липса на големи инвестиционни и благоустроителни проекти.

Две години по-късно, след неизбежните в подобни мащабни проекти спорове и критики, пешеходната зона на Варна, е красива, зелена и уютна. На площада пред Окръжния съд градският фонтан вече е на път да се превърне в любима атракция с новия си облик. Той може да изстрелва воден стълб с височина до 41 м, а водните струи изпълняват сложни фигури в над 2000 цветови комбинации.

Два „сухи“ шадравана пък са лятното забавление на децата в градинката зад Операта и на площад „България“.

Още дървета и много, много цветя – буквално навсякъде, завършват новия облик на града.

Отвъд зеленината и водните атракции, зоните за отдих и забавления на големи и малки, идеалният център на Варна е и с изцяло подменена подземна инфраструктура– електрическа и водопроводна. Факт, чакан десетилетия наред от старите варненци, за да сложи край на всекидневните аварии, оставящи домовете им без ток и вода.

Паралелно все по-атрактивни за туристическото око започват да стават Римските терми – забравени и оставени на разрухата на времето десетилетия наред. Над 300 000 лева инвестира местният бюджет във вторите по големина римски терми в Европа – за укрепване, почистване и основни удобства за туристите. Междувременно Общината поиска държавата да й предостави за стопанисване и малките Римски терми, базиликата на ул. „Хан Крум“, останките от княжеския манастир на Караач теке в район „Младост“, както и Варненския неолитен некропол в Западна промишлена зона. Така популярните, но занемарени туристически обекти, наред с други – уникални, но непознати и недостъпни, най-после ще бъдат обединени в общ маршрут, разказващ вълнуващата 25-вековна история на древния Одесос.

Продължава битката Общината да придобие собствеността върху легендарната варненска Дупка, в която някога през соца трябваше да бъде построен местният ЦУМ. Тук, сред руините на старата крепостна стена, кметът Иван Портних планира музей под открито небе и амфитеатър. „Тази язва от десетилетия зее в сърцето на града. Знам, че решаването на проблема със собствеността на терена е сложен процес, но също толкова трудно бе да започнем социализацията на Морска гара, а първата стъпка вече е направена и хората днес се разхождат там, обяснява кметът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.