Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

Какво искат да знаят децата за секса и раждането

Олга Георгиева

Дори да сте от най-широкоскроените родители, обсъждането на темата „секс” с детето ви ще изисква цялото ви внимание и такт. Не само защото е върхът на темите табу на човечеството. А и защото от отговорите ви ще зависи дали занапред детето ви ще търси вас като доверен и компетентен събеседник, или ще намира информация и съвети другаде… От тези ваши разговори ще зависи и какви представи ще си изгради то за тази толкова съществена част от живота.

Само че какво наистина биха искали да знаят децата? Какви са страховете, които чутите разкази и обяснения пораждат у тях? Как изживяват очакването на братче или сестриче? Какво означава за тях „секс“? Ами раждането, как си го представят? Но преди всичко – какво разбират от отговорите ни? Ето някои насоки за тези толкова важни, интимни и незабравими моменти насаме с детето.

1. Вероятно ви се иска да „изпреварите” информацията от училище, от връстниците, от медиите, от интернет, от улицата… но не бързайте. Ако вече сте си създали навици да говорите открито по всички въпроси, ако сте „оцелели” след безкрайния водопад „Защо?”, който започва някъде към третата година, не се притеснявайте. Не е добра идея вие да започнете първи разговорите за секса – детето ще ви потърси само. Но тогава му обърнете внимание, не му връчвайте книга с „отговори на въпросите, които биха го интересували”. И го слушайте. Внимателно. Нека детето води разговора. Преди да му дадете изчерпателна информация по темата още при първия въпрос, имайте предвид следното много важно правило: отговаряйте само на въпроса, който ви е зададен. Ако 3-годишното ви дете ви попита: „Откъде идват бебетата?”, абсолютно излишно е да му обяснявате за яйцеклетката и сперматозоидите. Тези неща изобщо не го вълнуват! А и не е в състояние да ги разбере. Детето просто иска да знае откъде идват бебетата – това е проблемът му в момента! Достатъчно е да му кажете, че децата са плод на любовта между майка им и баща им. Че докато са съвсем мънички, растат в корема на мама и когато стане време, се раждат. Излишно е да изпреварвате любопитството му с цяла лавина от информация. Давайте му я постепенно, с израстването му и с увеличаването на интереса му да научи повече.

2. Когато до вас тихичко се приближи 11-годишната ви дъщеря и попита: „В YouTube имаше един филм, жената каза, че не обича да прави орален секс. Какво е орален секс?” вече е късно да се възмущавате на интернет… Няма шанс да замълчите и да игнорирате въпроса. Отговор от типа „Ще ти кажа, когато пораснеш. Сега си прекалено малка, за да разбереш” с новото поколение деца също не върви. А и така ще отправите двойно негативно послание: „Има забранени въпроси, а и ти не си в състояние да разбереш отговора.” Тук живописната история с пчеличките, цветята и опрашването съвсем пък не се връзва… Ами сега? Опитайте се да запазите самообладание и обяснете с минимум думи техническата част, но кажете и вие какво мислите по въпроса. Като започнете със „според мен”. Защото има различни гледни точки.

3. „Ами винаги ли, когато се прави секс, се раждат деца?” Много важен въпрос! Тъй като разговорите тръгват от въпроса „Откъде идват бебетата?” и постепенно включват все по-задълбочено обяснение за секса и любовта, нормално е детето да си помисли, че винаги, когато се прави секс, се ражда бебе. И че сексът се прави само с тази цел. Тук е моментът да поговорите за чувствата. Защото сексът не е свързан само с репродуктивната функция. Сексът е любов, игра, жизнена енергия, удоволствие… Защо ли повечето книги за деца на тема сексуално възпитание забравят този факт и се впускат в подробни анатомични обяснения? Съгласна съм с д-р Бенджамин Спок, който пише в една от книгите си: „Отвъд обясненията, които като родители можем да дадем, най-същественото послание, което трябва да предадем на децата си, е, че човешката сексуалност е от духовно, а не само от физическо естество.”

4. А раждането? Обикновено децата започват да задават въпроси за раждането, когато разберат, че ще имат братче или сестриче. Виждат, че коремът на мама започва да расте (това отначало не им прави кой знае какво впечатление – коремът на тате също расте и никой не го прави на въпрос.) Но когато му кажат, че в корема на мама има братче или сестриче, започва да се пита: как е влязло и как ще излезе оттам? Съвсем логични въпроси. В миналото, когато децата са растели с постоянното присъствие на много домашни животни с всичките им малки, темата за въпроизвеждането била абсолютно нагледна и съвсем ясна. Днес се налагат повечко обяснения. Не забравяйте, че за малкото дете е по-разбираема информацията, която може да възприеме чрез сетивата си. Затова го накарайте да долепи ухо до корема на мама и да чуе със собствените си уши как бие сърцето на бебето, да усети как се движи, как рита. Това е магическо преживяване на всяка възраст! Осведомявайте го на какъв етап е растежът на бебето (като не спирате да му казвате, че и неговото появяване на бял свят е било едно от прекрасните чудеса на природата). И да, ще трябва да изясните въпроса „Откъде ще излезе бебето?” Ако вие не му разкажете съвсем простичко, рискувате детето да започне да си измисля собствени хипотези, които могат да бъдат доста невероятни или дори плашещи.

В крайна сметка въпросите на детето относно секса, зачеването и раждането не са отделна област, на която трябва да се отговаря по особен начин. Те са част от непрекъснатото изследване, което детето провежда за заобикалящия го свят.

Добри книги по темата:

„От пелените до влюбването”, Несия Ланиадо, ТАРА Пъблишинг

„Въпросите на децата и как да им отговаряме”, Паола Сантагостино, ТАРА Пъблишинг

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.