Оръжеен бос фалирал „Олимпик“ В Испания развивали дейност без лиценз

Организация на движението за рехабилитация на уличен канал по бул. “Арсеналски“

4,6 млн. европейци са гласували в допитването за лятното часово време

Трябва работеща добивна индустрия за да задържим младите хора

Тракийски дворец крие светилище на Дионис Прецизно геодезично заснемане показва уникален обект, главната част в него е 30-метрова церемониалната тронна зала

През 2017 г. с 11 милиона тона повече е добивът в минната индустрия Заплатите в сектора не спират да растат и достигнаха 18 414 лв. годишно

Пожарникар загина, след като пожарна се обърна в крайпътно дере край Куклен

Оставиха в ареста младежа, блъснал деца на тротоар в Петрич

България има предпоставки за силна и работеща минна индустрия

Двама убити и четирима ранени имами при стрелба в мюфтийство в Източна Турция

Словенският парламент утвърди Мариан Шарец на поста министър-председател

Кирил Добрев: В държавата на ГЕРБ, МВР аутсорсва управленска дейност с обществена поръчка

Катастрофа затрудни движението на изхода от София в посока Владая При инцидента няма загинали

Крум Зарков: Четвърт милион души остават без застраховки, държавата да ги обезщети и защити в Кипър

Сайтът на агенцията по околна среда не работи

Със средства от Европа бе променен обликът на Сливен

Кметът на Сливен Кольо Милев /БСП/ и неговият екип приключват мандата си с изпълнението на три големи европейски проекта на обща стойност за близо 74 млн. лева.

„Тези проекти бяха особено предизвикателство за нас. При предишното общинско ръководство финансирането от Европа за Сливен бе спряно като наказателна мярка. Трябваше да направим няколко важни стъпки, за да възстановим диалога с управляващите органи на Оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“ за 2007-2013 г. Имахме указания от Европейската комисия да прекратим договорите за обществени поръчки по наследените рамкови споразумения между общината и група фирми. Важното е, че успяхме да възобновим замразените в предходния мандат проекти още през април 2012 година, тоест няколко месеца след встъпването ни в длъжност. Работеше се при строги графици и контрол, и свършеното е вече факт“ – заяви градоначалникът.

48 км реконструкция на ВиК-мрежата

Проектът за водния цикъл на Сливен е най-изстрадан от жителите на 90-хилядния областен град заради сложната си история, която е без прецедент в страната.

Работата започна още през 2009 г., но секна почти в самото си начало и хората бяха принудени близо две години да дишат праха на разкопаните улици. „Това бе един напълно изгубен проект по предприсъединителната програма ИСПА. Проект, който бе пред провал и по оперативна програма „Околна среда“. Ние успяхме да подготвим ново проектно предложение и да го защитим пред управляващия орган на оперативната програма“ – съобщи заместник-кметът по европроектите Румен Стоилов.

Новото проектно предложение стана известно сред обикновените граждани като „втория воден цикъл на Сливен“. То включва всички неизградени участъци по първия проект. Така в града бяха инвестирани 64 млн.лева, от които близо 59 млн. безвъзмездна помощ от Европа. С тях е разширена и реконструирана 28 км канализация, водопроводите са 20 км, изградени са над 1300 сградни отклонения, отделно – дъждопреливници, събирателни и дъждоприемни шахти.

Строителството по проекта вече приключва. Очакват се загубите на питейна вода да намалеят до 13 процента. „Целта е да сме осигурили не само изпълнението на целите на проекта, но и трайно да подобрим надземната инфраструктура“ – каза още зам.-кметът Стоилов. Извън гаранционния срок, една година след края на проекта строителният надзор е длъжен да докладва за нередности, които изпълнителят ще отстранява за своя сметка.

Модерни детски площадки в парк „Юнак“

Децата на Сливен получиха нов парк, който вече се превърна в тяхно любимо място за игра и разходка. С европроект за 4,7 млн.лева, от които 4,4 млн. бяха предоставени безмездно от Европа, бе основно обновен парк „Юнак“. Изградени са над 13 000 кв. метра нови алеи, озеленени са близо 42 хил. квадрата площи.

Засадените храсти са около 12 хиляди, а новите дръвчета – над 700. От общината подчертаха, че най-ценното са обезопасените детски площадки с модерни съоръжения. Със собствени средства бе поставена ограда.

В центъра – цветя за 300 хил.лева и безплатен интернет

„Зелени, достъпни и активни пешеходни зони“ е третият голям проект, който общината успя да изпълни. От предвидените по него 5 млн.лева по ОП „Регионално развитие“, безвъзмездното финансиране бе 4,7 млн. При строителството на обекта бяха обособени 5 зони за работа, по-голямата част от нея вече е свършена. Подменени са настилки по тротоарите, пешеходните зони и площадите, асфалтирана бе изцяло нова улица в самия център на града. Ремонтирани са фонтаните покрай ларгото и за първи път от доста години насам те вече работят, изградени са две нови детски площадки, сложени са много пейки.

Завършен е и площадът около катедралния храм „Св. Димитър Солунски“, като е разширено пространството около него, за да позволи събирането на повече хора по време на празници. В рамките на проекта се изграждат велосипедна лента по ул.“Цар Освободител“, три повдигнати пешеходни пътеки и 17 тротоарни рампи за инвалиди. Любопитна подробност е, че по проекта бяха предвидени над 300 хил.лева само за засаждането на нови цветя, декоративни храсти и красиви дървесни видове – общо около 35 хиляди бройки растения. „Такова мащабно озеленяване не е имало никога досега“ – заяви ландшафтният архитект на общината Емилия Кючукова. Поставени са и охранителни видеокамери.

Голямото преимущество на обновлението е, че пешеходната зона стана не само по красива, а общината осигури в това пространство и безплатен безжичен интернет.

„Който не забелязва, че Сливен стана по-красив, да си спомни какво беше преди четири години, градът беше започнал да губи самочувствие. Сега обстановката е друга. Самите граждани бяха много активни, изказваха мнения и предложения, докато течаха ремонтите. Започна хубава промяна и тя е факт“ – заяви кметът Милев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.