Стигат ли 11 месеца затвор за един трафикант

Миналата седмица полицаи от ГПУ-Царево хванаха край Ахтопол микробус с 54 бежанци. Чуждите граждани, сред които и 16 деца на възраст между 2 и 12 г., били натъпкани на площ 4,25 кв. метра в товарния автомобил. Задържан е трафикантът - бургазлията Калчо Илиев. Осъждан за кражби и противозаконно отнемане на МПС.

Той вече е осъден и за новото провинение. Но спрямо него съвсем не е приложена цялата строгост на закона.

Завчера Районният съд в Царево му даде 11 месеца затвор. Толкова му предложила прокуратурата със споразумение. Той се признал за виновен и за да се избегнат всичките неволи на разследването, обвинението си стиснало ръцете с Калчо за по-ниско наказание.

Ще превъзпита ли обаче престоят от 11 месеца зад решетките Калчо? Явно предходните осъждания не са го спрели да продължи да престъпва закона.

Ще възпре ли това наказание останалите трафиканти, които прекарват бежанци като стока в багажниците си и се редят на опашка по границите? Къде е генералната превенция?

Калчо е с обременено съдебно минало. Както стана ясно - осъждан е поне два пъти. А това е отегчаващо вината обстоятелство.

Натъпкал е 54 души в тясното купе на микробуса. А това, според наказателния закон, е квалифициращ признак (трябва да се приложи по-тежкият текст от Наказателния кодекс). Добре, че граничарите от Царево са го хванали, защото, недай си Боже, можеше да се повтори трагедията в Австрия, където 71 бежанци намериха смъртта си, задушени в камион ковчег, управляван от българин.

Има и още.

Калчо е превозил през границата с Турция 16 малолетни деца. И те, и възрастните - 32-ма мъже и 6 жени, са чужди граждани, поданици на Сирия, Ирак и Афганистан. Превел ги е с микробус и най-вероятно е част от международен канал за трафик на хора. Всичко изброено дотук е подробно изброено и в закона, в чл. 280, ал. 2, т. 1, 3, 4, 5 и 6 от НК.

По силата на този текст Калчо е заплашен от една до десет години затвор, глоба от 1000 до 3000 лева и конфискация на част или цялото имущество.

Със споразумението обаче той вади късмет. Остава само 11 месеца в килията, а при добро поведение, може да прекара там само четири. Глобен е с 2000 лв. и се е разделил с личния си „Форд Ескорт“, който е конфискуван. Сигурно само това има.

Защо прокурорът е решил да помилва Калчо и да се споразумее с него? Признал се е за виновен, добре. Защо обаче не беше съден по съкратената процедура? Тогава от предвидените от 1 до 10 години лишаване от свобода съдът можеше да му наложи например осем, които заради самопризнанията да намали с 1/3 и той да изтърпи около 6 години.

Прокурорът друго е решил. Но и съдът го е одобрил. Той е преценил, че наказанието съответства на закона и морала.

Остава само надеждата, че Калчо е дал дума да разкаже за всички канали, по които нелегални мигранти идват у нас, та заради това обвинението и съдът са решили да бъдат благосклонни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи