Борисов: 410 000 т отпадъци ще преминават през завода в с. Яна за 1 година

Около 410 000 тона отпадъци ще преминават през този завод за една година, което представлява около 1,300 тона боклуци на ден. Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов след откриването на завода за механично-биологично третиране в село Яна, район „Кремиковци. "Със заработването си, заводът ще намали депонирането с общо 52%, 57% от отпадъците ще бъдат рециклирани и ще се произвежда 180 тона RDF гориво, което се използва за производство на топлинна енергия. Това ще намали консумацията на природен газ с до 11% средно на година, което пък пряко ще се отрази благоприятно на потребителите", написа премиерът.

"На днешния ден искам да бъдем по-отговорни и никога повече да не допускаме заради личните амбиции на партии да се подлага на риск общественото здраве. След години умишлено възпрепятстване и създаване на напрежение сред жителите на Столична община, заводът за механично-биологично третиране на отпадъци край с. Яна, район „Кремиковци” е вече факт", подчерта премиера.

На откриването присъстваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник- председателят на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, ръководителят на ГД „Околна среда“ на ЕК Джордж Кремлис, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка г-н Ласло Бараняй, министри и евродепутати.

"Заводът е оборудван с най-добрата немска, австрийска и италианска техника и е най-големият и най-напреднал проект за преработка на отпадъци в Европа след завода в Берн (Швейцария). Той е проектиран, изграден и ще функционира в съответствие на най-строгите европейски изисквания, държавни стандарти и законодателство в областта на опазване на околната среда", категоричен бе Борисов. Той добави, че бенефициент по проекта е Столична община, като общата стойност на проекта е 345 997 368,34 лв., от които над 80% са безвъзмездна финансова помощ. Финансирането е осигурено по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, с кофинансиране от Европейска инвестиционна банка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини