Пазарджик изгражда ново регионално депо за отпадъци

Строителството на първата клетка започва веднага след юридическото финализиране на приключилата процедура за избор на изпълнител

Проблемът със сметището край Пазарджик е на път най-после да бъде решен. След многогодишните усилия на община Пазарджик и кмета Тодор Попов строителството на новото депо може да започне веднага след юридическото приключване на процедурата за избор на изпълнител.

На 21 август тази година с решение на възложителя - община Пазарджик, за изпълнител на обществена поръчка с предмет "Извършване на строително-монтажни работи в изпълнение на проект: "Регионалното депо за неопасни отпадъци от регион Пазарджик, клетка 1 и съпътстваща инфраструктура", бе определено ДЗЗД "Еко Пазарджик", гр. София.

Предложената обща цена за изпълнение на поръчката е 13 324 411,56 лв. без ДДС или 15 989 293,87 лв. с ДДС.

До решението за изграждане на част от цялостния проект за регионално депо се стигна след като в началото на май 2013-а МОСВ уведоми регионите, предвидени за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците, включително и община Пазарджик, че финансовият ресурс по приоритетна ос 2 на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." /ОПОС/, е изчерпан.

До този момент община Пазарджик положи неимоверни усилия и извърши огромна работа - като се започне от отчуждаването на земи на определената площадка, през необходимите съгласувателни процедури, изготвяне на инвестиционни и работни проекти, обществени обсъждания и ОВОС включително във всички общини бенефициенти - Пазарджик, Пещера, Белово, Лесичово, Брацигово, Септември, Ракитово, Батак и Велинград.

Няколко месеца по-късно екоминистерството се ангажира чрез Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда /ПУДОС/ да финансира със средства от държавния бюджет изграждането на една клетка и част от стопанския двор на регионалното депо в Пазарджик.

Незабавно последва избор на изпълнител на работен проект "Регионално депо за отпадъци от регион Пазарджик, клетка т и съпътстваща инфраструктура" за кандидатстване пред ПУДОС. Проектът получи положително становище от съгласувателните органи в началото на май 2014 година, но последвалите политически сътресения отново отложиха реализацията на проекта.

Едва през май 2015 г. стана възможно община Пазарджик да открие процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи по проекта, финализирана на 21 август 2015 г.

Класираното на първо място ДЗЗД "Еко Пазарджик" се ангажира със срок за изпълнение - 429 календарни дни.

Регионалното депо за неопасни отпадъци от регион Пазарджик, клетка 1, ще се изгражда в землището на с. Алеко Константиново, ЕКАТТЕ 00254, община Пазарджик, в рамките на определената площадка за изграждане на регионална система за управление на отпадъците, регион Пазарджик, която е с площ 347,637 дка.

Имотът е публична общинска собственост на община Пазарджик. В действителност тази земя се намира в непосредствена близост със съществуващото общинско сметище, на 12 км южно от Пазарджик, на 1 км югоизточно от с. Алеко Константиново и около 1,8 км южно от с. Главиница в землището на с. Алеко Константиново, община Пазарджик, местност Баира. Разглежданата площадка е извън населените места.

Площта за изграждане на новото регионално депо за неопасни отпадъци - Пазарджик, е 145 504 кв. м и включва две нови клетки за депониране на отпадък на обща площ около 95 дка, от които предмет на финансиране е изграждането на клетка 1 на площ от 53,4 дка. При изграждането на клетката за депониране се предвиждат преградни диги, дънен изолационен екран, система за събиране и отвеждане на филтрационни води (дренажни колектори, шахти), ретензионен басейн за филтрационни и други потоци отпадъчни води, система за улавяне, отвеждане и третиране на депониен газ, горен изолационен екран, канавки за повърхностни води и други спомагателни съоръжения.

Като част от регионалното депо ще бъдат изградени още входно-изходна зона с КПП, електронна автомобилна везна, зона за измиване на сметоизвозващи автомобили на изход, административно-битова сграда, експлоатационен и контролен път, паркинг с 4 паркоместа, резервоар за ПП-нужди, изгребна яма - всички на обща площ около 50 дка.

Ще бъдат изградени и зелен пояс и ограда.

На площадката се предвижда изграждане на необходимите технически съоръжения - помпена станция за осигуряване на необходимия напор на водата за питейно-битови и технологични нужди, както и площадкови водопровод и канализация, площадкови елмрежи и електропроводи, като захранването на консуматорите в Регионално депо за отпадъци от регион Пазарджик ще става от нов трафопост тип МТТ 20/0,4кV.

В края на август с процедура за възлагане на обществена поръчка бе избран и изпълнителят на строителния надзор. Той ще се осъществява от "План Инвест Пловдив" ЕООД.

Строителството може да започне веднага след приключване на процедурата по обжалване, която тече в момента. Това ще открие възможността за съставяне и подписване на протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони