Кметът Атанас Калчев: Срутище застрашава язовир Кричим

Поезия и графикатура в едно цяло Уникална книга представиха поетът Георги Константинов и художникът Иван Газдов

Румен Радев: Ценим приноса на Алжир за стабилизиране на Северна Африка

Роднина на Путин стана зам.-председател на “Газпром”

Кметове със статуетки от „Искам бебе“ Има одобрени близо 4000 заявления за помощ

С приложение пестим от SMS-и за паркиране Чужденците вече могат лесно да си плащат за синя зона

Огнян Златев: Срещата между ЕС и Турция във Варна е важна и за двете страни

Дебитните карти стават билети за рейса С 1.60 лв. ще можем да сменяме различни превозни средства

„Осъзнаване” отвъд материята В столичната галерия „Нирвана” бе открита изложба на младата художничка Лили Сотирова

Лиляна Павлова събира 350 дигитални експерти Предстоящите регулации в ЕС и въпросите на киберсигурността

Заловиха наркодилъри с 5 кг марихуана в Търново

Песенен концерт в памет на Кинка Константинова На 22 март се навършиха 90 години от рождението на поетесата

Гражданите движат кредитния пазар в страната

ЕС ще има единна позиция на срещата с Турция във Варна

Проф. Владимир Чуков: “Ислямска държава” се цепи на клонове

Министър Кралев и Ивет Лалова откриха Европейската седмица на спорта

До седмица-две се очаква на второ четене в Народното събрание да влезе поправката в закона за училищното и предучилищното образование, с която се регламентира треньори да могат да водят третия час по физическо възпитание, а децата от начален курс да бъдат обучавани от учители по физическо. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който откри в Пловдив Европейската седмица на спорта #BeActive, съобщиха от Министерството на младежта и спорта.

„Ако не влезем в училищата нищо няма да стане. Ако не променим законодателството, така че учители по физическо да поемат децата от първи до четвърти клас, където е най-важно, където се изграждат двигателните навици и ако изпуснем децата до 10-11 години, нищо не може да ги накара да се върнат обратно. Компютрите са много интересни, но това води до страшни последици. Над 61% са с гръбначни изкривявания. Германия, Белгия, Швейцария са вкарали треньори в училищата и отчитат сериозно покачване на интереса към всички видове спорт. Смятам, че треньорите имат друго отношение към конкретния спорт. Надявам се, че това ще бъде много важна стъпка, защото колкото повече деца сме ангажирали, толкова по-голяма база за селекция на спортисти ще имаме. Тези деца ще имат изградена физическа култура, за да поддържат един здравословен начин на живот. Очаквам тази или следващата седмица законът да мине на второ четене в Народното събрание“, заяви Кралев.

Министърът изгледа в компанията на едно от лицата на кампанията – Ивет Лалова и кмета на Пловдив Иван Тотев презентацията на възпитаниците на държавното спортно училище „Васил Левски“, с която бе открита Европейската седмица на спорта в България.

„Горд съм, че именно в Пловдив стартира Европейската седмица на спорта. Неслучайно избрахме началото на тази кампания да бъде тук. Защото, освен че е първият български град, определен за Европейски град на спорта, Пловдив е и градът на Стефка Костадинова, Христо Стоичков, Николай Бухалов, Йордан Йовчев, Ваня Гешева, Наско Търев и много други български легенди и спортисти, които са пример не само със спортната си кариера, но и с присъствието си като водачи на нашата нация”, заяви Красен Кралев.

Министърът благодари на всички, че подкрепят тази седмица, защото, както отбелязва и Европейската комисия, всички европейски нации имат проблем с обездвижването.

„Едва 8% от младите хора спортуват. Преди не беше така, бяхме по-активни. Сега имаме нужда от това да помогнем на всички наши съграждани да преоткрият спорта, защото той дава не само друг начин на живот, но и спомага за изграждане на едни по-различни личности, по-силни характери. Нещо, което ще е от полза в живота на всеки”, допълни още министър Кралев.

Кметът на Пловдив Иван Тотев изрази своята благодарност към ММС и лично към министър Кралев, че точно неговият град е избран за старта на кампанията и заяви, че пловдивчани ще продължават да развиват спортната спортната си инфраструктура.

Ивет Лалова пък обяви, че Пловдив е любимият й град, защото именно тук е постигнала рекорда си на 100 м – 10.77 сек.

Младата надежда в леката атлетика Лиляна Георгиева връчи на Кралев щафетна палка, която ще премине и през останалите градове от програмата на кампанията.

При посещението си в Пловдив министърът инспектира и спортния комплекс, който се изгражда в непосредствена близост до гребната база в града.

По-късно днес министър Кралев приветства участниците в спортния празник в Стара Загора, също част инициативите по повод Европейската седмица на спорта #BeActive. В него местните клубове демонстрираха спортовете, които се практикуват в града. Организатор на събитието е Община Стара Загора със съдействието на Министерството на младежта и спорта.

Европейската седмица на спорта #BeActive има за цел да популяризира спорта и физическата активност в цяла Европа. В нея могат да се включат всички желаещи, независимо от възраст, опит и спортно ниво.

Лица на кампанията са именитите ни спортистки Ивет Лалова, Александра Жекова, Станилия Стаменова и мъжкият ни национален отбор по волейбол.

Събитията от Европейската седмица на спорта в България се реализират по проекта “Предизвикай себе си: Бъди активен”, изпълняван от Министерство на младежта и спорта и подкрепен от Програма “Еразъм+” на Европейската комисия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.