Лелята на Айлян към европейските лидери: Отворете сърцата си

Лелята на малкия Айлян, намерен удавен на турски плаж и превърнал се в символ на мигрантската драма в Европа, призова днес в Брюксел европейските лидери "да отворят сърцата си". Това стана малко преди извънредна среща на вътрешните министри от ЕС.

На площад "Шуман" Тима Курди призова вътрешните министри "да отворят сърцата си, да вземат мерки и да се споразумения по единен проект".

"Тук съм, за да почета семейството на брат ми. Не искаме да умират хора повече. Това може да е вашето семейство, такова нещо би могло да се случи на всеки", заяви Курди.

Лелята на Айлян е в Брюксел по покана на активистите от гражданското сдружение "Авааз", което организира петиции и кампании по цял свят. В белгийската столица тя се срещна с люксембургския външен министър Жан Аселборн и се очаква да разговаря и с други висши европейски представители, казаха от "Авааз".

В средата на площад "Шуман" сдружението издигна стена, покрита със снимки и  послания от европейски граждани към бежанците. 

Над един милион души се включиха в петицията на "Авааз" в полза на приемането на бежанци, а 20 000 изпратиха послания на подкрепа, посочва говорител на организацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят