Показаха бижута и дрехи на Вероника. Убиецът й Илиян Здравков: Дайте ми присъда, каквато искат хората - едва ли ще се поправя

Прокуратурата иска 30 години затвор за убиеца, адвокатът му пледира за 20

В съдебната зала в окръжния съд във Велико Търново бе излъчен 3-часов филм на следствения експеримент, който бе направен през март по време на разследването на убийството на студентката Вероника Здравкова.

Съдебният състав разпореди да бъдат извадени и множество веществени доказателства. Присъстващите видяха окаляни палто и шал на момичето, както и нейните дънки. Показана бе и работната риза, която тя е носила във фаталната вечер.

Сред веществените доказателства имаше и проби от пръст и кръв, иззети от местопрестъплението.

Съдията Пламен Борисов с жълти ръкавици показа събраните вежествени доказателства, сред които бяха сребърните бижута на Вероника. Те бяха разпознати от нейната майка.

Прокурорът Цани Попов пледира обвиняемият Илиян Здравков да получи 30 години затвор. Той призова съда да приеме и потвърди предявения иск от родителите за 200 000 лева кръвнина.

Адвокатката на родителите на Вероника - Лили Матева, също поиска такова наказание. "Не вярваме, че на 28 февруари Илиян здравков е тръгнал да си търси работа, слагайки брадва в ръчния си багаж. Разхождал се е въоръжен из целия град и всеки е можел да стане негова жертва", каза адвокат Матева.

Според служебния защитник на Илиян Здравков психиатричната експертиза обяснява неговата проява на агресия. Адвокат Кирил Станчев поиска присъда от 20 години затвор.

На финала на днешното съдебно заседание Здравков каза: "Каквото и да кажа, е малко. Нямам думи и не мога да погледна тези хора в очите. Не съм искал да убивам. Дайте ми тази присъда, която искат хората за мен. Съжалявам. Едва ли ще се поправя, но това е един голям урок."

Присъдата на обвиняемия Илиян Здравков ще бъде произнесена утре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право