"Газпром": "Турски поток" е отложен заради политическата криза в страната

Датата за започване на проекта „Турски поток“ е отложена поради политическата криза в Турция, заяви заместник-шефът на „Газпром“ Александър Медведев, цитиран от ТАСС.

Високопоставени турски представители заявиха, че Турция и Русия не са в състояние да отбележат напредък по планирания проект и разговорите за момента са замразени, пише БГНЕС.

„Не можем да се придвижим напред в преговорите за момента. Русия постави преговарянето по намаляването на цените на газта като работа на „Газпром“ и турската компания БОТАШ като необходимо условие за проекта „Турски поток“. Но ние гледаме на това като на начален етап. Тъй като в Турция не беше сформирано правителство след изборите през юни, разговорите засега са замразени. Страните не са приключили преговорите, но засега ги замразиха“, каза пред в. „Хюриет“ миналата седмица заместник-секретарят на министерство на енергетиката Сефа Садък Айтекин. Той отбеляза, че Турция е увеличила искането си за поевтиняване на газта от около 6% на 10,25%.

Служебният министър на енергетиката Али Реза Алабоюн също не вижда възможност Русия и Турция да стигнат до споразумение преди сформирането на ново правителство в Турция. По-рано през септември руският министър на енергетиката Александър Новак каза в телевизионно интервю, че изграждането на първия етап от „Турски поток“ трябваше да започне в края на юли.

По-рано началото на изграждането на трасето беше планирано „за началото на юни“. Във всеки случай, за да започнат да бъдат полагани тръби, Русия и Турция трябва да подпишат междуправителствено споразумение, регулиращо сондажните дейности на турска територия.

Планирано е „Турски поток“ да транспортира руски газ до Европа през турско-гръцката граница, заобикаляйки Украйна. По газопровода трябва да преминават по 63 млрд. куб. м. природен газ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят