Тръмп смята, че срещата със Северна Корея все пак може да се състои

Днес е Черешова задушница, почитаме паметта на починалите

Ученик откри стрелба по време на изпит в Индиана, обезвреди го учител

“Левски” през 2017/18: Седем стъпки към Десетата

На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Наплив от англичани и италианци да учат медицина у нас

Отбелязваме сериозен наплив от англичани, италианци и французи да учат медицина в София. Това съобщи за „Труд“ акад. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет (МУ) в София и председател на Съвета на ректорите в България, по повод откриването на новата учебна година вчера в най-престижното висше медицинско училище у нас.

„Докато предишни години сме имали по няколко кандидати от Великобритания, тази година са стотици. Същото е и с италианците и французите“, посочи акад. Митев. В Англия популяризирането на МУ в София било направено през август в посолството ни в Лондон, като за представянето на вуза дошли толкова англичани, че сградата му не могла да ги побере и имало чакащи да влязат дори на улицата. Тогава само за ден били записани 55 британци, пожелали да получат докторска тапия в София.

По държавна поръчка в столичния МУ в специалността медицина през т.г. са приети 180 студенти, 140 в стоматология и 120 фармация. А 2500 са студентите от чужбина от 62 държави, които плащат годишна такса от 8000 евро. По тази причина в Медицинския и Фармацевтичния факултет половината от студентите са чужденци.

„Радостното е, че вече има преструктуриране на чуждестранните студени и по-голяма част от тях са от ЕС, а това автоматично рефлектира върху качеството на обучение. Англичаните, италианците (те са над 200) и французите са много по-подготвени в сравнение с колегите им от страните извън ЕС, примерно Турция“, обясни акад. Митев.

МУ разполага с общежития с 3500 легла, разположени в 6 блока в Студентския град и един в „Лозенец“. Половината от тях бяха напълно ремонтирани и обзаведени с нови мебели за старта на учебната година, а останалите ще са в същия вид догодина. „Наемите не са вдигани от 8 г., всички подобрения са за сметка на МУ“, завърши акад. Митев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.