Проф. Емил Ботев: Успешните прогнози за земетресения са под 10%

Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Наплив от англичани и италианци да учат медицина у нас

Отбелязваме сериозен наплив от англичани, италианци и французи да учат медицина в София. Това съобщи за „Труд“ акад. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет (МУ) в София и председател на Съвета на ректорите в България, по повод откриването на новата учебна година вчера в най-престижното висше медицинско училище у нас.

„Докато предишни години сме имали по няколко кандидати от Великобритания, тази година са стотици. Същото е и с италианците и французите“, посочи акад. Митев. В Англия популяризирането на МУ в София било направено през август в посолството ни в Лондон, като за представянето на вуза дошли толкова англичани, че сградата му не могла да ги побере и имало чакащи да влязат дори на улицата. Тогава само за ден били записани 55 британци, пожелали да получат докторска тапия в София.

По държавна поръчка в столичния МУ в специалността медицина през т.г. са приети 180 студенти, 140 в стоматология и 120 фармация. А 2500 са студентите от чужбина от 62 държави, които плащат годишна такса от 8000 евро. По тази причина в Медицинския и Фармацевтичния факултет половината от студентите са чужденци.

„Радостното е, че вече има преструктуриране на чуждестранните студени и по-голяма част от тях са от ЕС, а това автоматично рефлектира върху качеството на обучение. Англичаните, италианците (те са над 200) и французите са много по-подготвени в сравнение с колегите им от страните извън ЕС, примерно Турция“, обясни акад. Митев.

МУ разполага с общежития с 3500 легла, разположени в 6 блока в Студентския град и един в „Лозенец“. Половината от тях бяха напълно ремонтирани и обзаведени с нови мебели за старта на учебната година, а останалите ще са в същия вид догодина. „Наемите не са вдигани от 8 г., всички подобрения са за сметка на МУ“, завърши акад. Митев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете